Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Solliciteren in crop top en jeans: (don't) do?

10 verrassende zaken die bepalen of jij de job krijgt ... of niet

Eén sollicitatiegesprek kan de rest van je professionele leven richting geven. Dat hangt niet altijd af van je competenties. Soms is het een loterij: er spelen ook factoren mee die je je nauwelijks kan inbeelden.
#

Het tijdstip van het sollicitatiegesprek

Blijkbaar is half elf op een dinsdagochtend het beste moment voor een sollicitatiegesprek. Later op de week zijn we immers meer gehaast omdat we nog allerlei zaken willen afkrijgen tegen het einde van de week. 10.30 uur is ook laat genoeg: de selectieverantwoordelijke heeft tijd gehad om z’n mails te checken, een tas koffie te drinken en staat helemaal ter beschikking van de sollicitant.

Een sollicitatie helemaal op het einde van de werkdag is een nadeel. Dan heeft de rekruteerder vast ook andere dingen aan z’n hoofd, hij zal niet enkel met jou bezig zijn. Hij of zij moet straks nog iets afwerken, de kinderen moeten hun huiswerk nog maken, het eten moet op tafel komen, …

Voor of net na de lunch is ook geen goed tijdstip. Voor de lunch kan de tijd die je krijgt ingekort worden, en na de lunch bestaat de kans dat ze je laten wachten.

Het weer

Als je de pech hebt om een sollicitatiegesprek te moeten doen op een regenachtige dag dan kan je alleen al daarom slechter scoren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Toronto bij 3.000 sollicitanten in de medische sector. Op een regenachtige dag scoorden de sollicitanten 1 procent slechter dan op een zonnige dag. Dat was het geval bij zowel senior als junior rekruteerders.

Veel sterke kandidaten op dezelfde dag

Op één dag zullen rekruteerders niet te veel sollicitanten een hoge of een lage score geven. Ze proberen het evenwicht te behouden. Wie moet komen solliciteren op een dag waarop veel sterke kandidaten zijn ingepland, is dus benadeeld.

Voel je je onoverwinnelijk

Het gaat er niet enkel om je goed voor te bereiden en te vinden dat je de juiste competenties hebt. Als je jezelf goed voelt, doet dat dikwijls nog meer. Heb je een fantastische dag, dan straal je dat ook uit.

Is het niet helemaal je dag, dan kan je jezelf ook in de juiste mood brengen. Als je jezelf 2 minuten voor je aan het sollicitatiegesprek moet beginnen, oppept en tegen jezelf zegt dat je onoverwinnelijk bent, kan dat wonderen doen.

Je kan jezelf oppeppen in de lift, het wc of je kan even naar buiten gaan. Zie wel dat je alleen bent, zodat je je helemaal kan focussen op je mentale toestand. Het zal je enthousiaster, overtuigender en assertiever maken.

Ben je narcistisch

Narcisten scoren beter in sollicitatiegesprekken. Dat komt omdat ze goed zijn in zichzelf te verkopen. Waar anderen schroom moeten overwinnen om positief over zichzelf te praten, doen narcisten niets liever. Narcisten vinden zichzelf fantastisch, en kunnen dit overtuigender brengen.

Hoe je de receptionist behandelt

Na het sollicitatiegesprek kunnen de rekruteerders aan de receptionist gaan vragen hoe je overkomt. Was je vriendelijk, bot, keek je neer op de receptionist, … Allemaal zaken die kunnen meespelen in je beoordeling. Heb je een goed sollicitatiegesprek gedaan, maar de receptionist als een hond behandeld, wees maar zeker dat je dan niet wordt aangenomen.

De kleur van je kledij

Blauw en zwart zijn de beste kleuren om te dragen. Oranje het ergst. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.099 rekruteerders en hr-professionals. Zwart, blauw, grijs en bruin zijn de veiligste keuzes wanneer je iemand voor het eerst ontmoet in een professionele setting. Kleuren die meer creativiteit of durf verraden zoals oranje kunnen ongepast zijn voor een sollicitatiegesprek. Rood is de meest krachtige kleur, maar denk goed na voor je rode kledij aandoet. Je zal opvallen. In sommige bedrijven of sectoren is dat een plus. In een meer klassieke context speel je toch best op veilig.

Ga niet direct zitten

Toon respect voor degene die het sollicitatiegesprek afneemt door te wachten om te gaan zitten tot je een teken krijgt, of laat je tegenspeler eerst gaan zitten.

De leeftijd van de interviewer

Verschillende leeftijden, verschillende verwachtingen en waarden. Wees je bewust van de leeftijd van wie er tegenover je zit door je antwoorden en taalgebruik daar aan te passen. Ben je beide twintigers of dertigers? Dan zal de omgang en het taalgebruik informeler zijn dan als je als twintiger tegenover een vijftiger zit.

Hoe je oogcontact maakt

Zitten er meerdere mensen tegenover jou? Zorg er dan voor dat je oogcontact maakt met verschillende mensen. Kijk op verschillende momenten lang genoeg naar meerdere mensen. Begin altijd met oogcontact te maken met wie je de vraag stelde. Dan ga je willekeurig de tafel rond en ga je iedereen af. Doe het op een rustige en natuurlijke wijze. Ga niet geforceerd de ene persoon naast de andere af. Als je afrondt, kijk dan terug naar degene die je de vraag stelde.

(mr) – Bron: Businessinsider.com 

29 januari 2014
Anderen bekeken ook