De perfecte sollicitant heeft deze 15 eigenschappen

Bij de zoektocht naar de ideale kandidaat voor een job houden werkgevers rekening met een aantal eigenschappen waaraan sollicitanten moeten voldoen. Hoe ziet de perfecte sollicitant eruit?
#

Uiteraard is geen enkele sollicitant perfect. Toch valt het aan te raden om steeds te streven naar verbetering van bepaalde eigenschappen.

Volgens de Personal Branding Blog hechten recruiters en werkgevers enorm veel belang aan onderstaande eigenschappen ...

1. Ambitieus 

Werknemers zijn ambitieus wanneer ze er voortdurend naar streven om de zaken beter te doen. Ze omarmen uitdagingen en zijn in staat om hindernissen te overwinnen. Deze individuen zijn nooit tevreden met de status quo en streven naar betere oplossingen waarmee de organisatie de concurrenten kan voor zijn.

2. Creatief 

De meest succesvolle bedrijven doen het goed dankzij voortdurende innovatie en consistente verbetering van de huidige interne processen. Recruiters gaan bijgevolg op zoek naar mensen die niet alleen autonoom kunnen werken, maar ook nieuwe manieren kunnen ontwikkelen om oude taken te voltooien.

3. Vriendelijk 

Individuen die gemakkelijk in de omgang zijn en die succesvol kunnen worden aangestuurd door het huidige personeel hebben een streepje voor bij werkgevers. Wanneer werkgevers een sollicitant sympathiek vinden, zijn ze meer geneigd om deze een aanbieding te doen. Bij nieuwe jobs worden vaak diegenen gekozen die het best passen bij de huidige bedrijfscultuur.

4. Direct 

Personen die openhartig en eerlijk zijn behoren tot de beste medewerkers van het kantoor. Ze spreken op een directe, heldere manier. Bovendien zorgen ze zo voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën, snelle acties en productieve gesprekken.

5. Veerkrachtig 

Veerkrachtige kandidaten worden het meest gevraagd door recruiters. Deze individuen pakken problemen op een optimistische manier aan en zien hindernissen niet als iets onoverkomelijks. Na een mislukking zullen ze bijgevolg niet lang bij de pakken blijven zitten.

6. Betrouwbaar 

Zonder integriteit betekenen de andere 14 gewenste eigenschappen helemaal niets. Om succesvol te kunnen zijn moeten bedrijven een cultuur ontwikkelen die gebaseerd is op eerlijkheid, waar zowel klanten als aandeelhouders beter van worden. Eenmaal het vertrouwen is geschaad binnen een bedrijf zullen immers alle andere positieve zaken langzaam wegvallen.

7. Competent 

Sollicitanten die opdrachten kunnen uitvoeren zonder hiervoor continu feedback te moeten vragen aan hun leidinggevende genieten uiteraard de voorkeur bij recruiters. Competente werkzoekenden brengen projecten tot een goed einde met minimale hulp van hun manager.

8. Besluitvaardig 

Moeilijke beslissingen kunnen nemen is een belangrijke eigenschap van goede werknemers. Mensen die snel en efficiënt verschillende opties kunnen beoordelen en de juiste keuze kunnen maken, vallen uiteraard in de smaak bij recruiters. Hr-managers weten maar al te goed dat besluiteloosheid organisaties tegenhoudt om gewenste resultaten te bereiken.

9. Leiderschapsgericht 

Werkgevers gaan op zoek naar medewerkers die een toekomst hebben binnen het bedrijf. De efficiëntste organisaties kiezen dus voor progressieve denkers in plaats van stagnerende medewerkers. Idealiter kan zo iedere werknemer verder groeien in zijn rol en na verloop van tijd zijn eigen 'winnend team' aansturen.

10. Gepassioneerd 

De beste kandidaten zijn diegenen die net zoveel genieten van het werk op zich als van de beloning achteraf. Zonder passie gebruiken werknemers slechts een fractie van hun intelligentie, bereiken ze slechts een percentage van waar ze toe in staat zijn en zullen ze snel opbranden. Bovendien zullen ze er zonder passie niet in slagen om een positieve impact na te laten op hun leven en dat van hun collega's, klanten, manager etc.

11. Competitief 

Veel werkgevers geloven dat de beste medewerkers diegenen zijn die consequent creatieve, boeiende, en logische methodes ontwikkelen om concurrenten een stapje voor te zijn.

12. Onder controle 

Recruiters opteren vaak voor succesvolle mensen die op carrièrevlak de touwtjes in handen hebben. Kortom, ze kiezen voor individuen die factoren van buitenaf geen rol laten spelen, die niet bang zijn voor tegenslagen. Onder controle betekent in staat zijn om kalm te kunnen blijven en presteren in stresserende tijden.

13. Aanpassingsvermogen 

Ook sollicitanten die mee kunnen veranderen met hun omgeving vallen positief op. Hoewel veel mensen van vertrouwdheid en gewoontes houden, begrijpen de beste medewerkers dat verandering een noodzakelijk aspect is van het bedrijfsleven.

14. Teamgericht 

Pas jij in het team? De ideale sollicitant kan efficiënt werken in verschillende situaties waar men afhankelijk is van anderen, past perfect in de bedrijfscultuur en brengt leven in vergaderingen waar debat centraal staat en problemen worden opgelost.

15. Doelgericht 

Werkgevers zoeken medewerkers die altijd op hun doelen afgaan en tegelijkertijd genieten van de reis onderweg. Deze kandidaten begrijpen dat geld, macht, status en bezittingen weinig betekenen als je geen passie hebt voor je job.

In combinatie met bovenstaande eigenschappen zijn ook intelligentie, visie, zelfzekerheid, kennis en overtuigingskracht andere kwaliteiten waar werkgevers naar op zoek zijn. Uiteraard voldoet niemand 100 procent aan al deze kwaliteiten, maar hoe dichter bij die 99 procent komt, hoe groter die kans op een aanbieding.

(nm) – Bron: Personalbrandingblog.com 

23 januari 2014
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook