Collega's
Vorige

1 van 609

Volgende
Volgend artikel:

5 foute manieren om je te verontschuldigen (op het werk)

1 op de 5 ondervindt leeftijdsdiscriminatie op het werk

1 op de 5 ondervindt leeftijdsdiscriminatie op het werk
Boomers, Gen X’ers, Gen Y’ers (millennials), Gen Z’ers, … In heel wat bedrijven ziet de werkvloer er wat leeftijd betreft behoorlijk divers uit. De verschillende generaties kunnen elkaar dan ook prima aanvullen en vaak zorgt het voor een interessante mix van inzichten en ervaringen. Toch loopt niet altijd alles van een leien dakje…

Samen werken, samen discrimineren

Volgens een onderzoek van rekruteringsbureau Bright Plus werken 4 op de 5 Belgische bedienden met verschillende generaties samen op de werkvloer. Tot zover het goede nieuws, want uit diezelfde resultaten blijkt ook dat 1 op de 5 bedienden te maken krijgt met discriminatie op basis van leeftijd.

Daarbij gaat het niet noodzakelijk om oudere werknemers, ook jongeren krijgen er soms mee te maken.

  • 1 op de 5 voelt zich soms gediscrimineerd vanwege de leeftijd. Voor een kwart van hen was de situatie zo erg dat ze effectief van plan waren om een andere job te zoeken.
  • 1 op de 5 voelt zich anders behandeld dan oudere of jongere collega’s.
  • 1 op de 5 is ervan overtuigd dat ze door hun leeftijd een promotie gemist hebben of een opslag mislopen zijn (1 op de 4).
Lees ook: Hoe vermijd je leeftijdsdiscriminatie op het werk?

Vooroordeel versus realiteit

De belangrijkste redenen voor de stroeve samenwerking zijn het gebrek aan connectie met elkaar, hokjesdenken en hardnekkige vooroordelen en clichés. Zo worden Gen Z’ers vaak al op voorhand gecatalogiseerd als individualistische en mondige werknemers die - in vergelijking met hun oudere collega’s - vooral een hoog loon, een grote flexibiliteit en een goede werk-privébalans willen. Dit blijkt in de praktijk best nog wel mee te vallen: ongeacht de leeftijd vinden zo goed als alle werknemers flexibiliteit belangrijk.

Ook het cliché dat ze enorm veel bevestiging nodig hebben en overdreven vaak om feedback vragen, mag stilaan naar het rijk der fabelen verwezen worden. Uit het onderzoek blijkt dat die drang naar feedback vooral te maken heeft met de tijdsgeest en het feit dat ze nog maar aan het begin van hun loopbaan staan en dus nog veel moeten vragen.

Het stereotype beeld van oudere werknemers is dan weer dat van de trage, ietwat uitgebluste collega die niet mee is met de nieuwste digitale trends en evoluties.

Ontdek: Wat hebben oudere werknemers nodig op de werkvloer?

Kloof overbruggen

Generatieverschillen zullen er altijd zijn, al zijn er wel wat trucjes om de generatiekloof zo goed mogelijk te overbruggen. Een beetje begrip voor de oudere/jongere generatie kan nooit kwaad. Ook het besef dat er in élke generatie geklaagd werd over een voorgaande generatie (bv. “de jeugd is lui en wil niet werken”), en dat jij ooit zelf “die jongere generatie” was, doet alles wat relativeren.

De ultieme oplossing is dat er in elk bedrijf een leeftijdsinclusieve werkomgeving is waar elke generatie zich thuis kan voelen. Voor sommige werkgevers is er dus nog wat werk aan de winkel.

CHECK: Hoe 4 generaties met goesting laten samenwerken?
Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob

(fd)

9 oktober 2024
Anderen bekeken ook