Starters
Vorige

1 van 193

Volgende
Volgend artikel:

Meer dan 100 STEMfluencers komen les geven

Welke eisen stelt Gen Z aan de werkgever?

Gen Z eisen
Gen Z’ers zijn ambitieus, ondernemend, zelfbewust, sociaal geëngageerd, creatief en… veeleisend. Wat verwachten ze van hun werkgever en is het ook allemaal wel haalbaar?

Er zijn nog zekerheden in het leven. Zo zal de jeugd van tegenwoordig het altijd anders willen aanpakken dan de vorige generaties. Ook de twintigers onder ons (de zogenaamde Generatie Z of Gen Z) hebben een andere visie op werk dan hun ouders of grootouders. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van rekruteringsspecialist Walters People.

Gen Z op de werkvloer: waarin verschillen zij?

Uitgebreide wishlist

Wat meteen opvalt in de resultaten is het belang van een flexibele werkomgeving en een gezonde en evenwichtige werk-privébalans. Dit zorgt ervoor dat Gen Z’ers vooral op zoek gaan naar een job dicht bij huis (41%). Elke dag eindeloos pendelen is voor hen dus niet iets waar ze warm voor lopen, zeker niet wanneer ze naast hun vaste job nog een bijverdienste of bijberoep uitoefenen. Opvallend: 15% wil zelfs zijn of haar loonsverwachtingen aanpassen om dit voor elkaar te krijgen.

CHECK: Wat vinden Gen Z en millennials belangrijk op het werk?

De optie om van thuis uit te kunnen werken is dan wel weer heel populair, zo wil 84% van de ondervraagden elke week minstens 2 dagen telewerken. Werkgevers die deze mogelijkheid aanbieden, hebben dus een streepje voor.

Ondanks hun sociale en maatschappelijke engagement zijn ze niet vies van goed geld verdienen. Een hoog salaris blijkt dan ook een uitstekende motivatie te zijn om een bepaalde job wel of niet aan te nemen (83%). Ook een boeiende en uitdagende werkomgeving staan hoog aangeschreven op hun wishlist.

Extra: Welke professionele skills hebben Gen Z’ers (nog) niet?

Haalbare droom?

Gen Z’ers dus zijn best wel veeleisend, maar betekent dit ook dat het allemaal wel haalbaar is? Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de twintigers er alvast alles aan doen om hun doel te bereiken, zelfs als dat betekent dat ze na een paar jaar van job moeten veranderen omdat het gras aan de overkant net iets groener lijkt. Ze profiteren dan ook maximaal van de huidige arbeidskrapte om alles uit hun carrière te halen.

“Gen Z hecht waarde aan plezier en voldoening in hun werk en ze deinzen er niet voor terug om hun job op te geven om hun passie na te streven”, weet Asia Skifati, associate director bij Walters People. “Ze zien hun kansen op de arbeidsmarkt dan ook positief in: 89% voelt zich optimistisch over de economische situatie in hun sector voor de komende twaalf maanden, en 88% schat zijn of haar persoonlijke professionele toekomst rooskleurig in. Dat positieve sentiment toont zich in de plannen van ruim een op drie jongeren om binnen de drie jaar over te stappen naar een nieuwe jobopportuniteit”.

Werkgevers zijn gewaarschuwd: om deze jonge professionals te engageren en aan boord te houden, kunnen ze maar beter inzetten op flexibiliteit en een evenwichtige werk-privébalans.

Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!

(fd)

21 februari 2024
Anderen bekeken ook