Zelfstandigen in bijberoep met helft gestegen

Zelfstandige

Het voorbije jaar waren er 212.665 zelfstandigen in bijberoep actief in België. Dit blijkt uit een telling van federaal minister van zelfstandigen, Sabine Laruelle (MR).

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelfstandige in bijberoep te worden. In tien jaar tijd was er een stijging van maar liefst 41,4 procent.

Vooral de laatste jaren kwamen daar heel wat zelfstandigen in bijberoep bij. Vorig jaar alleen al boekte deze groep zelfstandigen een winst: 212.665 zelfstandigen in bijberoep tegenover 205.862 in 2009. De grootste toename kon vier jaar geleden opgetekend worden: toen waren er maar liefst 11.342 nieuwe zelfstandigen in bijberoep.

Sociale bijdragen

Zelfstandige in bijberoep worden: eigenlijk is dat zo een slecht idee nog niet. Bovenop je salaris uit je hoofdberoep krijg je een extra loon als zelfstandige. Bovendien gelden er voor zelfstandigen in bijberoep speciale regels wat de bijdragen betreft. Zo moeten zij niets betalen wanneer het referte-inkomen uit de zelfstandige activiteit onder een specifiek bedrag ligt. Voorbeeld: ligt je werkelijk netto jaarinkomen onder de 1.273,46 euro, dan krijg je een vrijstelling.

(mw) – Bron: express.be              

Meer info over Zelfstandigen en bijberoep

28/07/2011