Aangeboden door Jobat

“Het draait in IT heus niet alleen om techniek en algoritmes”

Een jaar of vijf geleden werd ze Young ICT Lady of the Year, vandaag staat Valerie Taerwe op de bres om meer diversiteit te krijgen in de wereld van IT en technologie. Of wat dacht je van 25.000 jongeren in het basisonderwijs die een robot konden bouwen? Toch is het meer dan techniek. “Er zit veel meer mens in IT dan velen denken”, stelt ze.

Zelf studeerde Valerie Taerwe af als burgerlijk ingenieur computerwetenschappen. Van de 80 afgestudeerden waren er 3 vrouwen. Tijdens haar opleiding deed ze stage bij Philips. “In een technische functie, waarbij ik de optimalisatie deed van kleuren en lichtsterkte van beeldschermen”, vertelt ze daarover. “Maar vanaf toen begon het besef te groeien dat mijn specialisatie vooral lag op de brug tussen techniek en mens”, stelt Valerie als we haar kunnen spreken tijdens een online meeting.

Op roadshow in het Frans

Na haar stage ging Valerie aan de slag bij consultancy-partner AE, dat zich specialiseert in digitale transformatie. Een werkgever waar ze nu, zowat tien jaar later, nog altijd werkzaam is. Een uitzondering in de IT-wereld waar vaak sneller van job en bedrijf wordt gewisseld. Maar binnen dat traject en haar werkgever veranderde ze wel al verschillende keren van job. “Ik begon als analist en werkte aan software die de gezondheid van medewerkers in kaart bracht.” Ze kreeg als starter al meteen een prominente rol. “Ik ging mee op roadshows waar ik mijn beste Frans bovenhaalde om in alle provincies de toepassing toe te lichten.”

Daar bleek voor haar dat de IT-sector een stuk menselijker is dan velen denken. “Het draait heus niet alleen om techniek en algoritmes. Meer zelfs: succes van software en technologie hangt af van de gebruikers die het aangenaam vinden om met de toepassingen te werken. Lost het hun probleem op? Doet het wat het belooft?”

25.000 robots in de basisschool

Vandaag stuurt Valerie Taerwe als Hive Lead Build bij AE mee een team aan van 125 collega’s. Ze leidt de consultingdienst rond software architectuur en engineering. “We zitten in een netwerkstructuur, dus ik sta zeker niet alleen voor hen in”, voegt ze er aan toe. “Maar ik volg wel samen met hen de evoluties op om tot goede software te komen. En zorg er ook voor dat mensen groeien in hun job en de gepaste opleiding krijgen”, stelt ze. “Dat is ook het fijne in IT. Van werkgevers wordt verwacht dat hun mensen laten evolueren en bijblijven. Het evolueert erg snel. Werkgevers zorgen ook voor opleiding. In die zin is het ook een luxesector.”

Naast haar job is Valerie actief in organisaties als DWENGO en WegoSTEM die jongeren in contact brengen met technologie. “Met WegoSTEM hebben we 25.000 leerlingen in de basisschool van 10 tot 12 jaar een robot laten maken. Uiteraard heb ik dat allemaal niet alleen gedaan. Maar ik zet me er wel voor in om techniek bij jongeren te krijgen”, vertelt ze. “Een school is nog altijd de beste plaats om dat te bereiken.”

Algerije doet beter

Die interesse is nodig, want de cijfers rond jongeren en STEM gaan niet in de goede richting. “In het hoger middelbaar daalt het aandeel van de jongeren dat kiest voor STEM-richtingen. 60 procent van de jongens kiest voor STEM. Bij de meisjes is het slechts één op drie”, stelt ze vast. “Die dalende cijfers zijn niet logisch, want het belang van technologie groeit alleen maar.” Ook voor technische profielen uit het technisch- en beroepsonderwijs, en ook dat is vervelend. “Kijk naar de energietransitie waar we voor staan. We hebben iedereen nodig”, stelt ze.

Hoe kunnen we het tij keren? “We zullen absoluut moeten inzien waar we naartoe evolueren. Want de norm zoals die er nu is, is het status quo. Ik hoop echt dat ook ouders, die vaak bepalend zijn voor een opleiding, dat mee inzien”, stelt ze. Opvallend is ook dat landen die vaak minder scoren inzake gendergelijkheid, denk aan Algerije, het inzake aanwezigheid van meisjes in STEM-richtingen vaak beter doen. “We hebben hier bij ons met onze welvaart de neiging om op onze lauweren te rusten.”

Van psycholoog tot datawetenschapper

Tegelijk heeft een sector als IT veel troeven. “IT is veel menselijker dan veel mensen denken. Het is ook een sector waar je echt het verschil maakt. Veel bedrijven zijn ook data-gedreven en zoeken de automatisering op”, stelt ze. Dat zorgt ervoor dat repetitieve taken worden geautomatiseerd. En dat mensen, ook IT’ers, de taken kunnen uitvoeren die het meest interessant – en ook meest menselijk – zijn.

De instapdrempel is ook lager dan gedacht. “We zien vaak een wetenschappelijke richting als toegangspoort naar een job in technologie. Maar het kan ook omgekeerd. Ik ken collega’s die psychologie hebben gestudeerd en zich specialiseren in gebruikerstesten, en zo via een onderzoeksgroep rond artificiële intelligentie als datawetenschapper in de technologiewereld zijn beland.”

Zevenmijlslaarzen aantrekken

Dergelijke verhalen tonen, volgens Taerwe, aan dat er een link is en dat technologie geen eiland op zich is. “Er zijn zoveel mogelijkheden in IT en zoveel tekorten, dat je zeker de kans kan grijpen om nu de stap te zetten.”

Zelf blijft ze op de barricaden staan om meer diversiteit in IT te krijgen. “Dat is een rol waar ik niet meer van af geraak en ook niet meer van af wil. Laten we er dus met goede moed en positief over berichten, maar wel onze zevenmijlslaarzen aantrekken. Want de weg is nog lang. Terwijl er zoveel mogelijkheden zijn.”

Jobat: 1 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Jobat.be' jobs meteen in je mailbox.