Onboarding is het nieuwe rekruteren

In tijden van schaarste aan talent is het verwelkomen van dat talent of onboarding meer dan ooit van tel. Hierbij geldt: keep is the new get. Want er gaapt een kloof in wat een bedrijf doet en hoe een nieuwkomer graag aan de nieuwe job begint.

22 oktober 2018

Delen

Welcome
De verwelkoming van nieuwe medewerkers wordt alsmaar crucialer.

Onboarding is veel meer dan het snel duidelijk maken van het takenpakket van een nieuwe medewerker of zijn of haar opleiding. “Een goed doordacht onboardingproces zorgt voor sneller ingewerkte werknemers. Maar het draagt ook bij tot een positieve bedrijfscultuur en teamgeest. Het zorgt er ook voor dat iemand gelukkiger is in zijn job”, vertelt Maj Buyst, director bij rekruteringsbureau Robert Half.

60 procent zou opstappen

Toch is goede onboarding vaak nog veraf. Uit onderzoek van Robert Half bij 1.000 Belgische werknemers blijkt dat 60 procent van de bevraagden zou overwegen op te stappen in de eerste maand als hun onboarding niet vlot verloopt. “Getalenteerde medewerkers hebben in deze krappe arbeidsmarkt vaak meerdere opportuniteiten”, oppert Maj Buyst. “Als ze de competentie van een bedrijf of departement al snel in twijfel trekken, hebben ze vaak niet het geduld om te wachten. Ze gaan op zoek naar een andere opportuniteit. 45 procent van de Belgische werkgevers geeft aan dit al te hebben meegemaakt.”

Een goede onboarding begint bij preboarding, dus nog voor de nieuwe kracht op de werkvloer aanwezig is. Bijvoorbeeld met informatie over een job voor de medewerker echt begonnen is. Een goede on- en preboarding zorgt er bovenal ook voor dat een bedrijf de verwachtingen van tijdens de sollicitatie inlost.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.