Hoe afraken van die negatieve sfeer bij een herstructurering?

afwezig ontslag

Ons bedrijf wordt geherstructureerd. Sommige collega’s vrezen voor hun job en iedereen is gespannen. Hoe raken we uit die negatieve sfeer?

In de huidige economische situatie is dit (helaas) een veelvoorkomende situatie. Door de berichten in de media, voelt niemand zich nog zeker in zijn huidige job. Zelfs bij zeer stabiele bedrijven treedt dit gevoel steeds meer op. Interne communicatie is hier het sleutelwoord. Het is belangrijk dat het management op regelmatige tijdstippen een stand van zaken geeft. Zelfs als er niets te melden is, is het nog belangrijk om dit te communiceren. Enkel door een open en eerlijke berichtgeving, kan de vrees gekanaliseerd worden.

Probeer hier dan ook op aan te dringen, wanneer dit in jouw bedrijf nog niet optimaal verloopt. Je kan zelf ook een bijdrage leveren, door de moed erin te houden en je collega’s hierin te stimuleren. Het heeft geen zin om je hoofd te laten hangen, aangezien dit zowel jezelf als de organisatie niet vooruit helpt. Ga op zoek naar de positieve dingen in je werk en tracht je hierop te focussen, zonder echter de realiteit uit het oog te verliezen. Steun geven aan elkaar en begrip tonen is cruciaal in deze moeilijke omstandigheden.

Ilse Claes is arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group.    

Meer info over Carrière , Ontslag , Ontslagen worden

22/04/2009