Werken in de horeca: 4 fenomenen
De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
Vijftien jongeren, tussen 19 en 27 jaar, werden geselecteerd vanuit hun motivatie en interesse om in de horeca te werken. Zij zullen een doorgedreven programma van 260 uur volgen dat hen voorbereidt op een carrière als bartender. De tienweekse opleiding vindt voor het eerst plaats in de Arteveldestad. De Gentse horeca heeft interesse in het project, meer dan 10 horecazaken stelden zich kandidaat. De meeste zaken meldden zich aan als stagebedrijf met het oog op vaste tewerkstelling. Anderen stelden dan weer hun bar ter beschikking als realistisch ‘klaslokaal’.
De focus ligt op productkennis en bereidingen van diverse dranken maar ook een doorgedreven praktische training maakt deel uit van de opleiding. Vanaf week 7 passen de cursisten de aangeleerde vaardigheden toe in de praktijk tijdens een stage van drie weken. De opleiding wordt verzorgd in het kader van Diageo Learning for Life, een programma dat in 2008 werd opgezet en wereldwijd loopt. Diageo is een producent van gedistilleerde en alcoholische dranken met hoofdkantoor in Londen.
De horecasector kent een groot verloop. Hoe worden de opgeleide jongeren beschermd tegen deze valkuil?
Joris Rutsaert, Verantwoordelijke Arbeidsmarkt bij Horeca Vorming Vlaanderen: “Techniek en kennis zijn uiteraard heel belangrijk tijdens deze opleiding. Maar dat is niet alles. Er wordt gewerkt aan attitudes zoals stiptheid, collegialiteit en samenwerking. Ook gastvriendelijkheid, gastenservice en zaaltechnieken komen aan bod. Tot slot behoort ook een sollicitatietraining tot het programma.”
Rutsaert benadrukt het belang van een duurzame tewerkstelling in een horecazaak. “Het is de bedoeling dat de werkzoekenden na deze opleiding een grote stap voor hebben op de arbeidsmarkt en een goede start kunnen maken. Daarom zetten we sterk in op trajectbegeleiding en op de matching werkzoekende-werkgever. Eenmaal ze een vaste job hebben, kunnen ze ook bij Horeca Vorming terecht voor extra trainingen tijdens hun loopbaan.”
Net als in andere provincies is er ook in Oost-Vlaanderen een grote vraag naar opgeleid personeel in de horeca. Afgelopen maanden waren er 257 vacatures voor polyvalente medewerkers restaurant, 198 voor kelners restaurant en 162 voor kelners brasserie. “Met deze opleiding willen wij verschillende uitdagingen aanpakken: werkloosheid onder laagopgeleide jongeren en de vraag naar opgeleide professionals in de horeca. Jongeren zien hun kans op werk aanzienlijk stijgen,” besluit hij.
(bv)
18 juli 2016De horecasector kan je met geen enkele andere sector vergelijken. De sector staat onder druk, al zijn er ook mogelijkheden en kansen.
Flexijobber, jobstudent, voltijds of deeltijds werknemer. In de horeca kan je kiezen uit verschillende soorten contracten.
Colruyt Group lanceert Start2 Re-Tale, een opleidingsprogramma rond leidinggeven, zelfkennis en retail. Volgens de retailgroep gaat het om een uniek traject.
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?
“Sorry, we geven de voorkeur aan kandidaten met meer ervaring.” Maar geen zorgen, hier zijn enkele tips om tóch die baan binnen te halen.
De hele dag door zijn we digitaal verbonden met alles en nog wat. Van telefoon, tot laptop, tot smart-apparaten. Dat kan technostress opleveren.
Stel dat je in de ene job fulltime werkt en in een andere slechts 4/5de, weliswaar voor hetzelfde (bruto)loon … welk effect heeft dat dan op je pensioen?
In de land- en tuinbouwsector zijn allerhande profielen actief. Dankzij het Jobat Salariskompas weten we hoeveel zij verdienen…
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...