Diploma verhoogt kans op werk

Wie een diploma hoger onderwijs heeft, maakt meer kans op een job. Toch stromen er nog relatief weinig Vlaamse jongeren door naar het hoger onderwijs, stelt de OESO vast.

17 oktober 2014

Delen

Wie geen diploma middelbaar onderwijs heeft, zal het moeilijker hebben om werk te vinden. Van mensen zonder middelbaar diploma vindt 13 procent geen werk. Van de groep die wel een diploma middelbaar onderwijs heeft en geen diploma hoger onderwijs, vindt 6 procent geen werk, blijkt uit een rapport van de OESO over het hoger onderwijs in België. Slechts 3 procent van alle hooggeschoolden vindt geen werk.

Investeren in hoger onderwijs

Met het rapport veegt OESO enkele hardnekkige vooroordelen van tafel en tonen ze aan dat investeren in hoger onderwijs één van de beste manieren blijft om werkloosheid te bestrijden. Volgens hen wordt het onderwijs ten onrechte behandeld als een verliespost, terwijl hogeropgeleiden de overheid net geld opbrengen.

“Als we de economie niet blijven voeden met hooggeschoolden, lopen we een vrij groot risico”, waarschuwt Dirk Vandamme, onderwijs-expert.

Hoewel er in ons land vaak wordt gedacht dat er net te veel jongeren kiezen voor hoger onderwijs blijkt dit niet het geval te zijn. In het rapport van de OESO staat dat ongeveer 33 procent van de jongeren de stap naar het hoger onderwijs maakt. In vergelijking met andere landen is dat eigenlijk helemaal niet zoveel. Zeker als je weet dat in andere landen tot 60 procent van de jongeren hoger onderwijs volgt.

Meer vrouwelijke hoogopgeleiden

Opmerkelijk ook is dat meer vrouwen dan mannen een diploma hoger onderwijs behalen. Hoogopgeleide vrouwen vinden daarna ook nog eens gemakkelijker werk dan hun mannelijke collega-studenten. Een opvallende ontwikkeling die door de meeste andere landen nog niet werd overgenomen.

Onderwijs niet democratisch genoeg

Toch is ons onderwijs minder democratisch dan in de andere OESO-landen. Twee derde van de Vlaamse studenten met een hoger onderwijsdiploma heeft minstens één ouder die ook een hoger diploma heeft.

Van de afgestudeerden blijkt minder dan één op tien ouders te hebben zonder diploma van een hogeschool of universiteit, iets dat er op kan wijzen dat de drempel voor jongeren uit laaggeschoolde gezinnen om de stap naar het hoger onderwijs te zetten té hoog ligt of toch nog een struikelblok vormt. Zeker in vergelijking met andere industrielanden liggen deze cijfers hoog (of net te laag).

 

(sjv) - Bronnen: standaard.be / dewereldmorgen.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.