Beroepenfiches
Vorige

1 van 161

Volgende
Volgend artikel:

Dit profiel is de absolute allrounder in verkoop

Wat doet en verdient een accounts payable accountant?

clarissa-pryce
Facturen van leveranciers die binnenkomen, maandelijkse afsluitingen van de boekhouding… Het zijn zaken waar elk finance team mee te maken krijgt. Om alle binnengekomen facturen af te handelen, is er nood aan bekwame accounts payable accountants, kortweg AP accountants. Maar hoe ziet hun takenpakket er precies uit en welk salaris mogen zij verwachten?

Clarissa Pryce, managing consultant bij staffing specialist Walters People, vertelt wat deze functie zo boeiend maakt, en hoeveel je kan verdienen als accounts payable accountant.

Wat doet een accounts payable accountant precies?

Als accounts payable accountant, of AP accountant, ben je verantwoordelijk voor de verwerking en het coderen van inkomende facturen van leveranciers. Je zorgt voor de controle, de registratie en de opvolging van alle facturen, creditnota’s en onkostennota’s.

Daarnaast kan je snel en zorgvuldig alle mogelijke problemen bij factuurcontroles oplossen. “Zo controleer je bijvoorbeeld of het bedrag en het btw-nummer juist zijn vermeld. Ook bij de maandelijkse afsluiting van de boekhouding help je mee”, weet Pryce.

In sommige organisaties krijgen accounts payable accountants ook de verantwoordelijkheid om de ‘expenses’ of uitgaven van interne medewerkers te verwerken. “Je rapporteert over al deze taken aan de accounts payable manager of de hoofdboekhouder, die trouwens zelf ook analytisch en boekhoudkundig sterk is, het team begeleidt en taken delegeert,” aldus Pryce.

Is een job als accounts payable accountant iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Welke opleidingen en vaardigheden zijn cruciaal voor een goede accounts payable accountant?

Een bachelordiploma in boekhouding is de belangrijkste voorwaarde om aan de slag te kunnen als accounts payable accountant. “Het is ook mogelijk om uit een ander opleidingstraject in te stromen, maar dan bij voorkeur met een specialisatie in boekhouding en management”, nuanceert Pryce.

Een goede AP accountant beschikt daarnaast over enkele noodzakelijke vaardigheden. “Punctueel zijn is een eerste voorwaarde, want zoals in elke job binnen boekhouding zijn er zaken die voor een bepaalde deadline afgehandeld moeten worden”, vertelt Pryce. “Daarnaast is het essentieel dat je het overzicht weet te behouden en dat je je niet in details verliest.”

Je bent dus organisatorisch ingesteld en kan met een kritische blik de facturen controleren en verwerken. Het spreekt voor zich dat je een goede kennis van courante accountingsoftware hebt, en dat je over sterke analytische vaardigheden beschikt. “Tenslotte kan je goed communiceren, want jij bent het eerste aanspreekpunt voor leveranciers als het over facturatie gaat.”

Geen paniek als je trouwens niet echt een talenknobbel hebt. Ook voor boekhoudprofessionals die wat minder taalvaardig zijn, is AP accountant meestal een toegankelijke job.

“Dat komt omdat jij je vooral bezighoudt met het behandelen van inkomende facturen. Werk je in de regio Brussel waar collega’s voornamelijk Frans of Engels spreken, dan is het uiteraard wel een pluspunt om de taal van je collega’s te spreken, zodat je ook op sociaal vlak vlot met hen overweg kan”, benadrukt Pryce.

CHECK: 16 moeilijk te leren vaardigheden die je écht zullen helpen

Hoe is de vraag naar AP accountants op de Belgische markt op dit moment?

Elke organisatie heeft een accounts payable accountant nodig, omdat de facturen moeten gecontroleerd en betaald worden. Enkel in organisaties waar de betalingen uitbesteed worden, is de functie minder een noodzaak, maar dat is eerder een uitzondering.

Het voorbije jaar hebben we de vraag naar AP accountants met maar liefst 40% zien toenemen ten opzichte van vorig jaar, en het gaat hier voornamelijk om permanente functies”, vertrouwt Pryce ons toe. Accountants, en dus ook AP accountants, staan al jaren in de lijst van knelpuntenberoepen. Daar lijkt dus niet meteen verandering in te komen. Als je voor een functie als deze wil gaan, weet je dat je gegeerd bent en snel een uitdagende job kan vinden.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een accounts payable accountant?

Dat hangt in grote mate af van de persoonlijkheid en ambitie van de accounts payable accountant zelf.

“Sommigen blijven gewoon liever AP accountant, puur omdat het een toffe job is en omdat je de organisatie echt vooruithelpt. Maar wie ambitieuzer is, kan ook doorstromen naar een functie binnen algemene boekhouding”, weet Pryce. “Daar leer je naast de inkomende facturen te verwerken ook de uitgaande facturen coderen, help je met de BTW-aangifte en de jaarafsluitingen.”

Een volgende stap is dan de rol van hoofdboekhouder. Wil je vervolgens een meer analytische rol gaan vervullen, dan kan je doorgroeien naar business controller of financial analyst. Er zijn dus tal van mogelijkheden voor ambitieuze AP boekhouders.

Lees ook: Wat doet en hoe word je een boekhouder / accountant?

Is hybride werken mogelijk als AP accountant?

“Het is zeker mogelijk om als accounts payable accountant hybride te werken, maar zoals in bijna elke job wordt er wel verwacht dat je af en toe op kantoor bent.

Bij de meeste grote organisaties met een goed ERP-systeem is alles elektronisch en geautomatiseerd, zodat je niet dagelijks fysiek aanwezig hoeft te zijn om de facturatie te verwerken. Sommige kleine tot middelgrote bedrijven hebben echter nog veel papieren facturen waarvoor je wel regelmatig op kantoor moet zijn.

“Maar of je nu voor een kleine of grote organisatie werkt, een paar dagen in de week naar kantoor gaan stimuleert áltijd je productiviteit, zorgt ervoor dat je je ‘feeling’ met de organisatie niet verliest en biedt een kans om je sociale contacten met collega’s te onderhouden”, adviseert Pryce.

Extra: Hybride werken bespaart bedrijven 10.000 euro per werknemer

Hoeveel verdient een accounts payable accountant?

Het is een job waarin erg grote variaties in salaris bestaan. Je loon hangt ten eerste af van je werkervaring. Gemiddeld verdient een junior AP-accountant met 0 tot 3 jaar ervaring 2.100 tot 2.500 euro bruto per maand.

Professionals met 3 tot 6 jaar ervaring krijgen maandelijks gemiddeld tussen de 2.400 en 3.050 euro op hun rekening gestort, terwijl dit bedrag nog verder kan oplopen voor wie meer dan 6 jaar ervaring heeft.

Maar het loon hangt ook af van de grootte van de organisatie. “Sommige grote organisaties betalen wat meer dan een kleiner bedrijf, waardoor twee AP accountants met hetzelfde aantal jaren ervaring toch een verschil in loon kunnen merken”, weet Pryce. “Verkies je een grote, internationale structuur, dan kan je daaruit misschien je slag proberen slaan en op termijn je loon zien stijgen, zelfs wanneer je niet doorgroeit naar een managementfunctie.”

Bovenop die aantrekkelijke verloning kan je tevens enkele mooie extralegale voordelen verwachten. Nagenoeg alle organisaties bieden maaltijdcheques aan AP accountants. Ook een transportvergoeding en een groeps- en hospitalisatieverzekering zijn vaak deel van het loonpakket. In sommige organisaties komt daar nog een telefoon en/of een netto-vergoeding bij.

“Groei je op termijn door naar een functie waarin je je professioneel moet verplaatsen? Dan kan je in sommige organisaties ook aanspraak maken op een bedrijfswagen met tankkaart”, voegt Pryce nog toe.

Ontdek: Hoeveel verdien je als accountant?

(ss/kv) - Bron: Walters People

30 december 2022
Anderen bekeken ook