Beroepenfiches
Vorige

1 van 157

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

De job en het loon van een Junior Accountant

Jef Timmerman
“Als startende boekhouder mag je rekenen op een bruto maandsalaris tussen 2.100 en 2.500 euro.” (Jef Timmerman, Recruitment Consultant bij Walters People)
Er is momenteel een grote vraag naar Junior Accountants, vooral bij boekhoudkantoren. Voor ambitieuze starters die snel hun technische kennis binnen finance en fiscaliteit in de praktijk willen brengen, liggen de kansen dus voor het grijpen.

Jef Timmerman, Recruitment Consultant bij staffing specialist Walters People, vertelt meer over de rol, de doorgroeimogelijkheden en het salaris van een Junior Accountant.

Wat doet een Junior Accountant precies?

“Als startende accountant kun je ervoor kiezen om bij een boekhoudkantoor aan de slag te gaan, of om het finance team van een organisatie te vervoegen”, steekt Timmerman van wal. “De precieze taakomschrijving hangt dan ook deels af van deze keuze. Als Junior Accountant in een boekhoudkantoor werk je eigenlijk als assistent van de senior dossierbeheerder. Hierbij voer je operationele taken uit zoals het inboeken van aan- en verkoopfacturen, het inboeken van bankuittreksels en het uitvoeren van kassaverrichtingen.” Daar komt ook algemene boekhoudkundige administratie bij die je uitvoert voor de verschillende dossiers of klanten.

Daarnaast zal je er als Junior Accountant ook voor zorgen dat alles klaarstaat om de btw-aangifte in te dienen en dat de voorbereiding is gebeurd om de jaarrekeningen op te maken. In het begin doe je dat samen met een senior dossierbeheerder. Gewoonlijk wordt er gestart met de eenmanszaken, omdat dat eenvoudiger is. Van zodra dat vlot loopt, ga je dit meer zelfstandig doen, en ook voor vennootschappen. Op een relatief korte tijd leer je dus als Junior Accountant heel veel bij in een boekhoudkantoor.

“Wanneer je als startende boekhouder terechtkomt in het finance team van een organisatie, dan is het takenpakket doorgaans minder divers”, weet Timmerman. “De focus ligt hier vooral op het inboeken en administratieve voorbereiding. Doordat bij een organisatie uiteraard alles draait om één boekhouding, zijn er minder korte deadlines dan bij een boekhoudkantoor.”

Go for happy! Deze bedrijven zijn momenteel op zoek naar junior boekhouders...

Welke opleiding en vaardigheden heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan als Junior Accountant?

Wil je graag jouw carrière starten als Junior Accountant, dan kun je een graduaatopleiding boekhouding volgen of kiezen voor een bacheloropleiding Accountancy-Fiscaliteit. Vooral bij boekhoudkantoren is een bachelor diploma vaak een troef om als Junior Accountant te kunnen opstarten.

“Ongeacht waar je als startende boekhouder aan de slag gaat, is het belangrijk om analytisch en resultaatgericht te zijn”, vertelt Timmerman. “De cijfers moeten kloppen, dus nauwkeurig werken en oog hebben voor detail is een absolute noodzaak.” Werk je in een boekhoudkantoor, dan moet je ook heel flexibel en stressbestendig zijn. Dagelijks zijn er deadlines die gehaald moeten worden, en dat kan alleen als je een harde werker en doorzetter bent. “Om snel vooruit te geraken in je carrière is het ook belangrijk om aan te tonen dat je leergierig bent”, voegt Timmerman nog toe. “Je krijgt immers de kans om regelmatig bijscholing te volgen rond nieuwe wetgeving en reglementeringen bijvoorbeeld, dus je ‘learning curve’ stopt niet.”

Werk je in het finance team van een internationale organisatie of waar meerdere talen gesproken worden, dan is een goede talenkennis uiteraard ook een must. Vooral kennis van het Engels is een troef.

“Binnen een boekhoudkantoor sta je dagelijks in contact met je collega’s, maar ook met klanten. Dan is het dus belangrijk dat je ook over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Jij wordt op termijn het aanspreekpunt van een aantal klanten, dus ze rekenen op jou dat je hen ook op een vlotte manier kan verder helpen en advies geven”, aldus Timmerman.

Job-alert: jobs op maat in je mailbox

Hoe zit het met de vraag naar Junior Accountants op de huidige arbeidsmarkt?

“We hebben het afgelopen jaar de vraag naar Junior Accountants duidelijk zien stijgen. In 2022 waren er 28% meer vacatures voor deze rol dan in het voorgaande jaar”, verklaart Timmerman. “Het beroep boekhouder staat dit jaar dan ook opnieuw in de top tien van de knelpuntberoepenlijst van VDAB.”

“We zien nog steeds dat te weinig studenten hun weg vinden naar accountancy richtingen. Vooral bij boekhoudkantoren is het tekort aan startende boekhouders gegroeid. Door de grote vraag merken we dat bedrijven steeds meer open staan voor de zogenaamde zij-instromers. Dit zijn professionals die hun carrière gestart zijn in een andere richting, maar die de overstap naar accountancy willen doen.”

Heb je gaandeweg al wat ervaring in boekhouding opgedaan, of ben je bereid om je bij te scholen met een cursus boekhouding, dan ben je bij veel organisaties welkom om op te starten in een junior rol. Nu is het ideale moment om zo'n switch te doen.

Op zoek naar je eerste job binnen boekhouding? Bekijk dan snel het actuele vacatureaanbod…

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een Junior Accountant?

Als Junior Accountant in het finance team van een organisatie, hangen de doorgroeimogelijkheden sterk af van het type en de grootte van het bedrijf. Een vaak voorkomende volgende carrièrestap is die naar GL Accountant of Senior Accountant, allebei functies met veel verantwoordelijkheid en uitdagingen. Als ambitieuze finance professional kun je van hieruit nog verder doorgroeien tot Controller of Finance Manager.

“Uiteraard liggen de carrièremogelijkheden binnen een boekhoudkantoor anders”, vult Timmerman aan. “Als Junior Accountant in een boekhoudkantoor word je vanaf dag één klaargestoomd om dossierbeheerder te worden, waarbij je zelfstandig de boekhouding van diverse klanten beheert.”

Tot slot: welk salaris mag een Junior Accountant verwachten?

Als startende boekhouder mag je rekenen op een bruto maandsalaris tussen 2.100 en 2.500 euro. In sommige bedrijven ligt het brutoloon iets lager, maar dan wordt dat aangevuld met een netto-onkostenvergoeding.

Bovenop dat loon krijg je doorgaans altijd maaltijdcheques en een hospitalisatieverzekering én groepsverzekering. Vaak wordt ook een laptop gegeven, vooral wanneer de mogelijkheid tot thuiswerken wordt aangeboden door de organisatie. Steeds vaker behoort ook een fietsvergoeding of de mogelijkheid om een elektrische fiets te leasen tot het loonpakket.

Sommige boekhoudkantoren bieden ook een bedrijfswagen aan, vaak na een succesvolle interim-periode of een goede evaluatie. “Hoort er geen wagen in het pakket, dan is er uiteraard tussenkomst in de kosten voor privé of openbaar vervoer”, besluit Timmerman.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen!

(sp/kv) - Bron: Walters People

6 maart 2023
Anderen bekeken ook