Studenten vinden weg naar knelpuntberoepen
De stijging van het aantal hogeschoolstudenten in Vlaanderen zet zich door. Opvallend: opleidingen die leiden naar een knelpuntberoep doen het uitstekend.
Toen Bart Heyndrickx drie jaar geleden zijn TSO-diploma behaalde, hoorde hij voor het eerst over de mogelijkheid om aan de hogeschool werk en studie te combineren. Het was zijn toenmalige schooldirecteur die het aanhaalde in zijn afscheidsspeech voor de laatstejaars. Het idee sprak Bart onmiddellijk aan. Tijdens de zomervakantie informeerde hij zich erover bij de AP-Hogeschool in Boom. “Ik wou elektromechanica studeren en net in die richting zocht Electrabel kandidaat-studentwerknemers”, herinnert Bart zich.
Inmiddels is Bart al twee jaar lang drie dagen per week aan de slag bij het energiebedrijf. Hij onderhoudt het instrumentenpark van de ‘entiteit WKK’. “Dat staat voor warmtekrachtkoppelingen”, legt Bart behulpzaam uit. “Mijn werk ligt overigens volledig in het verlengde van de specialisatie procesautomatisatie die ik volg aan de hogeschool.”
Net als andere Electrabel-werknemers heeft Bart een baas, wordt hij geëvalueerd en krijgt hij een loon. “De twee dagen dat ik hier niet werk, ga ik gewoon naar school. Behalve in de vakanties, dan werk ik vier dagen per week.”
“Evident is dat allerminst”, zegt Amedee Beylemans, opleidingshoofd elektromechanica aan de AP-Hogeschool. “Bart moet dezelfde examens afleggen als andere studenten. Dat betekent dat hij na zijn werkuren moet studeren, terwijl jongeren van zijn leeftijd uiteraard ook nog andere interesses hebben in hun vrije tijd. Hij doet heel wat ervaring op, maar moet er ook iets voor opofferen.”
Elk academiejaar gaan Electrabel en de AP-Hogeschool op zoek naar de meest geschikte studenten voor het Work & Study-project. “We zoeken studenten met de juiste motivatie en ingesteldheid. Niet iedereen is tot die inspanning bereid, of kan dit aan”, vertelt Amedee Beylemans.
Om Barts werk- en studieprogramma haalbaar te maken, spreidt de hogeschool zijn opleiding over vier jaar in plaats van de gebruikelijke drie jaar voor een bachelor elektromechanica. Bart zelf ziet er weinig graten in. “Ik werk hier supergraag en vind de combinatie van werken en studeren helemaal geen last. Een beetje passie voor techniek volstaat om door te zetten. Tot nu toe gaat het goed. Mijn resultaten zijn prima, zowel op school als op het werk.”
Het grote voordeel vindt Bart dat hij ook de andere kant van de theorie ziet. “Ik gebruik meteen wat ik leer. Bovendien leer ik ook op de werkvloer veel bij, niet alleen over techniek, maar ook over hoe het is om te werken in een bedrijf.”
Bart begint aan zijn derde jaar als studentwerknemer bij Electrabel. Hoe ziet hij zijn toekomst, als hij over twee jaar afstudeert? “Ik zou hier graag blijven werken, maar daar heb ik natuurlijk niet alleen iets over te zeggen.”
“Als het project voor beide partijen positief verloopt, Bart graag bij ons blijft werken en er op dat moment een nood is, kan Barts contract van bepaalde duur er een van onbepaalde duur worden”, zegt Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel. “Uiteindelijk is dat een van de drijfveren van dit project: goed geschoolde technici vinden die ons helpen het tekort aan deze mensen te lijf te gaan.”
Dit academiejaar starten er twee nieuwe studentwerknemers van de AP-Hogeschool bij Electrabel. De teller staat daarmee op vier. “In de toekomst kunnen dat er meer zijn en bestaat de kans dat we ook met andere scholen samenwerken. Momenteel is Work & Study een proefproject”, zegt Geetha Keyaert.
“Ook wij zijn vragende partij om meer studenten deze ervaring te geven”, sluit Amedee Beylemans zich aan. Al zijn er belangrijke voorwaarden. “De leerstof van onze studenten en het werk dat zij bij Electrabel uitvoeren, moeten overeenstemmen én de betrokken managers moeten zich volop inzetten voor het project. We verwachten dat ze betrokken zijn bij het opleidingsprogramma en dat ze onze studenten ondersteunen.”
(wv)
6 september 2013De stijging van het aantal hogeschoolstudenten in Vlaanderen zet zich door. Opvallend: opleidingen die leiden naar een knelpuntberoep doen het uitstekend.
Als afdelingshoofd van een productieafdeling bij zinkproducent Nyrstar in Balen en Overpelt heeft ingenieur Niels Lambrechts (29) de leiding over 19 mensen.
Hoewel het sommigen onder ons misschien zal verbazen, is Electrabel, Groep GDF SUEZ, in ons land de grootste leverancier en producent van groene stroom. Maar hoe groen is deze energieleverancier?
Of het nu knelpuntberoepen, métiers en pénurie of Mangelberufe zijn: deze vijf zijn de meest gezochte administratieve jobs.
Al gehoord van de Pomodoro-techniek? Het principe: verdeel je werk in hapklare brokken van 25 minuten en las daarna 5 minuten pauze in.
Wacht jij af tot je baas of HR manager je een voorstel doet voor een promotie of interne job switch, of neem je liever zelf het heft in handen?
Een uur sneller thuis zijn van je werk of een uur vroeger op café kunnen gaan. Wie wil dat niet?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Werken als consultant bij Asap: “We maken met veel liefde tijd voor je vrij”