Work & Study: 3 dagen op de werkvloer, 2 dagen in de schoolbanken

”De combinatie van werken en studeren valt me niet zwaar. Mijn passie voor techniek volstaat om door te bijten.” (Bart Heyndrickx, studentwerknemer bij Electrabel)
Drie dagen werken, twee dagen naar school. Zo ziet de week eruit van de hogeschoolstudenten elektromechanica die deelnemen aan Work & Study, een proefproject van Electrabel en de Artesis Plantijn Hogeschool Boom.
Bart Heyndrickx, studentwerknemer bij Electrabel
”De combinatie van werken en studeren valt me niet zwaar. Mijn passie voor techniek volstaat om door te bijten.” (Bart Heyndrickx, studentwerknemer bij Electrabel)

Toen Bart Heyndrickx drie jaar geleden zijn TSO-diploma behaalde, hoorde hij voor het eerst over de mogelijkheid om aan de hogeschool werk en studie te combineren. Het was zijn toenmalige schooldirecteur die het aanhaalde in zijn afscheidsspeech voor de laatstejaars. Het idee sprak Bart onmiddellijk aan. Tijdens de zomervakantie informeerde hij zich erover bij de AP-Hogeschool in Boom. “Ik wou elektromechanica studeren en net in die richting zocht Electrabel kandidaat-studentwerknemers”, herinnert Bart zich.

Inmiddels is Bart al twee jaar lang drie dagen per week aan de slag bij het energiebedrijf. Hij onderhoudt het instrumentenpark van de ‘entiteit WKK’. “Dat staat voor warmtekrachtkoppelingen”, legt Bart behulpzaam uit. “Mijn werk ligt overigens volledig in het verlengde van de specialisatie procesautomatisatie die ik volg aan de hogeschool.”

Opoffering

Net als andere Electrabel-werknemers heeft Bart een baas, wordt hij geëvalueerd en krijgt hij een loon. “De twee dagen dat ik hier niet werk, ga ik gewoon naar school. Behalve in de vakanties, dan werk ik vier dagen per week.”

“Evident is dat allerminst”, zegt Amedee Beylemans, opleidingshoofd elektromechanica aan de AP-Hogeschool. “Bart moet dezelfde examens afleggen als andere studenten. Dat betekent dat hij na zijn werkuren moet studeren, terwijl jongeren van zijn leeftijd uiteraard ook nog andere interesses hebben in hun vrije tijd. Hij doet heel wat ervaring op, maar moet er ook iets voor opofferen.”

Voordeel

Elk academiejaar gaan Electrabel en de AP-Hogeschool op zoek naar de meest geschikte studenten voor het Work & Study-project. “We zoeken studenten met de juiste motivatie en ingesteldheid. Niet iedereen is tot die inspanning bereid, of kan dit aan”, vertelt Amedee Beylemans.

Om Barts werk- en studieprogramma haalbaar te maken, spreidt de hogeschool zijn opleiding over vier jaar in plaats van de gebruikelijke drie jaar voor een bachelor elektromechanica. Bart zelf ziet er weinig graten in. “Ik werk hier supergraag en vind de combinatie van werken en studeren helemaal geen last. Een beetje passie voor techniek volstaat om door te zetten. Tot nu toe gaat het goed. Mijn resultaten zijn prima, zowel op school als op het werk.”

Het grote voordeel vindt Bart dat hij ook de andere kant van de theorie ziet. “Ik gebruik meteen wat ik leer. Bovendien leer ik ook op de werkvloer veel bij, niet alleen over techniek, maar ook over hoe het is om te werken in een bedrijf.”

Vast contract

Bart begint aan zijn derde jaar als studentwerknemer bij Electrabel. Hoe ziet hij zijn toekomst, als hij over twee jaar afstudeert? “Ik zou hier graag blijven werken, maar daar heb ik natuurlijk niet alleen iets over te zeggen.”

“Als het project voor beide partijen positief verloopt, Bart graag bij ons blijft werken en er op dat moment een nood is, kan Barts contract van bepaalde duur er een van onbepaalde duur worden”, zegt Geetha Keyaert, woordvoerster van Electrabel. “Uiteindelijk is dat een van de drijfveren van dit project: goed geschoolde technici vinden die ons helpen het tekort aan deze mensen te lijf te gaan.”

Proefproject

Dit academiejaar starten er twee nieuwe studentwerknemers van de AP-Hogeschool bij Electrabel. De teller staat daarmee op vier. “In de toekomst kunnen dat er meer zijn en bestaat de kans dat we ook met andere scholen samenwerken. Momenteel is Work & Study een proefproject”, zegt Geetha Keyaert.

“Ook wij zijn vragende partij om meer studenten deze ervaring te geven”, sluit Amedee Beylemans zich aan. Al zijn er belangrijke voorwaarden. “De leerstof van onze studenten en het werk dat zij bij Electrabel uitvoeren, moeten overeenstemmen én de betrokken managers moeten zich volop inzetten voor het project. We verwachten dat ze betrokken zijn bij het opleidingsprogramma en dat ze onze studenten ondersteunen.”

(wv) 

6 september 2013
Anderen bekeken ook