15 miljardairs zonder diploma: hun geheim?

Bill Gates
Ze hebben miljarden op hun bankrekening staan, maar kunnen geen diploma op hun CV voorleggen… Dit is de top 15 van 's werelds allerrijksten zonder schoolse opleiding. Hun geheim? De nodige creativiteit, een pak doorzettingsvermogen en soms ook... puur geluk.
Bill Gates
Bill Gates

De top 15:

  1. Bill Gates - Microsoft – 54 miljard dollar
    Boegbeeld en medeoprichter van Microsoft William 'Bill' Henry Gates III (° 28 oktober 1955) is de zoon van een advocaat en een onderwijzeres. Hij stopt met zijn studies aan Harvard om samen met zijn vriend Paul Allen een programma uit te werken voor de Altair 8800, de voorloper van de pc. Hét begin van wat later zal uitgroeien tot hun bijzonder succesvolle firma Microsoft.

  2. Larry Ellison - Oracle - 28 miljard dollar?
    Als jongeman gaat Lawrence Joseph Ellison (° 17 augustus 1944) aan de slag bij Ampex Corporation. Daar bouwt hij een database uit voor de CIA: Oracle. In 1977 geeft hij zijn eigen bedrijf dezelfde naam mee. Leuk weetje: Ellison is ook de eigenaar van het 3de grootste jacht in de wereld: 'Rising Sun', goed voor 138 meter.

  3. Amancio Ortega - Zara/Inditex - 25 miljard dollar?
    Deze Spaanse ontwerper en zakenman (° 28 maart in 1936) verhuist op 14-jarige leeftijd van Leon naar La Coruna waar zijn vader als spoorwegarbeider aan de slag gaat. Zelf begint hij zijn indrukwekkende carrière als boodschappenjongen bij verschillende kledingzaken en in 1963 vervaardigt en verkoopt hij zijn eigen badjassen. Zijn eerste winkel opent in 1975 en groeit onder de naam Zara uit tot een populaire kledingketen. Ortega is voor 59,29% eigenaar van de Inditex Group met merken als Massimo Dutti en Bershka en heeft 14.000 werknemers in dienst.

  4. Christy Walton - Wal Mart - 24 miljard? dollar
    Christy Ruth Walton (° 1955) is de weduwe en erfgename van John T. Walton, de zoon van Sam Walton: oprichter van de Amerikaanse winkelketen Wal-Mart. Een groot deel van haar rijkdom schenkt Christy aan goede doelen, wat haar de titel van grootste vrouwelijke gulle schenker ter wereld oplevert.

  5. Karl Albrecht - Aldi - 23,5 miljard dollar?
    Karl Hans Albrecht (° 20 februari 1920) groeit samen met zijn broer Theo op tijdens het interbellum. Papa Albrecht is mijnwerker, maar gaat later aan de slag als bakkerijhulp, mama heeft een klein winkeltje in een arbeiderswijk in Essen. Na WOII nemen Karl en Theo de ouderlijke kruidenierswinkel over en in 1961 is supermarktketen Aldi een feit. Na een meningsverschil over de te volgen koers splitsen de broers hun onderneming.

  6. Ingvar Kamprad - IKEA - 23 miljard? dollar
    Ingvar Kamprad (° 30 maart 1926) is een geboren ondernemer: als kleine jongen verkoopt hij lucifers aan zijn buren en later brengt hij ook per fiets vis, kerstversiering, zaden, balpennen en potloden aan de man. Zijn verkooptruc: aankopen in het groot en aan een lage maar winstgevende prijs doorverkopen. Wanneer hij op 17-jarige leeftijd een gift ontvangt van zijn vader, verlaat hij de schoolbanken en richt hij IKEA op. Kamprad is verder ook bekend voor zijn zuinigheid. Zo vliegt hij altijd in economy en bezoekt hij enkel goedkope restaurants.

  7. Li Ka-Shing - Vastgoed - 21 miljard? dollar
    Li Ka-Shing (°13 juni 1928) vlucht in 1940 met zijn familie naar Hongkong. Wanneer zijn vader overlijdt, stopt hij met school en gaat hij werken in een plasticfabriek. In 1950 start hij met zijn spaargeld zijn eigen bedrijf: Cheung Kong Industries. Zijn concern omvat onder andere het Kruidvat. Later specialiseert Li zich in onroerend goed en trekt hij naar de beurs.

  8. Liliane Bettencourt - L’Oréal - 20 miljard? dollar
    Liliane Bettencourt (° 21 oktober 1922) is de rijkste vrouw van Europa, nadat ze in 1957 het L'Oréalfortuin van haar vader, Eugène Schueller, erft. In 2010 ziet ze zich verplicht een overeenstemming met haar dochter Françoise te treffen, nadat die een rechtzaak tegen haar begint omdat ze 1 miljard euro aan een bevriend fotograaf zou hebben geschonken. Ook de Franse regering raakt trouwens in het schandaal betrokken.

  9. Lee Shau Kee - Vastgoed - 18,5 miljard dollar
    Lee Shau Kee (° 29 januari 1928), ook 'de Aziatische koning van de beurs' genoemd, is de op één na rijkste man van Hong Kong en dat heeft hij te danken aan zijn handel in vastgoed, hotels, gas en internetservice.

  10. Michele Ferrero - Ferrero Chocolade - 17 miljard dollar?
    Michele Ferrero (° 26 april 1925) neemt op 24-jarige leeftijd de zaak van zijn vader Pietro over, wanneer die in 1949 aan een hartaanval overlijdt. Het was Pietro, een banketbakker uit Alba, die een goedkoop vervangmiddel voor dure cacao bedacht: met behulp van hazelnoten brengt hij de betaalbare chocopasta Nutella op de markt. Maar ook zoon Michele blijkt bijzonder vindingrijk als ondernemer, want hij bedenkt onder andere de Mon Chérie en de Kindersurprise.

  11. Michael Dell - Dell Computers - 14 miljard dollar?
    Michael Saul Dell (° 23 februari 1965) begint tijdens zijn studies geneeskunde aan de universiteit van Texas met een eigen computerbedrijfje en op 19-jarige leeftijd stopt hij met zijn doktersopleiding. Dankzij een lening van zijn grootouders kan hij zijn Dell Computer Corporation verder uitbouwen om uiteindelijk één van de grootste pc-fabrikanten ter wereld te worden.

  12. Paul Allen - Microsoft - 12,7 miljard dollar?
    Paul Gardner Allen (° 21 januari 1953) stopt na 2 jaar met zijn studies aan de Washington State University om software te schrijven voor pc's. In 1975 richt hij samen met jeugdvriend Bill Gates Microsoft op.

  13. Savitri Jindal - Staalindustrie - 12,2 miljard dollar?
    Nadat haar man Om Prakash Jindal in 2005 omkomt bij een helicoptercrash, volgt Savitri Jindal (° 20 maart 1950) hem op als non-executieve voorzitster van Jindal Steel and Power Limited en JSW Steel en wordt ze de rijkste vrouw van Azië. Tot 2010 is ze ook minister.

  14. Roman Abramovich - Staalindustrie - 11,2 miljard dollar?
    Roman Arkadjevitsj Abramovitsj (° 24 oktober 1966) wordt als wees op 4-jarige leeftijd geadopteerd door zijn oom. Midden jaren '90 verdient hij fortuinen bij de privatisering van Russische staatsbedrijven, die hij volgens sommige bronnen voor veel te lage bedragen kan kopen. Deze oliemiljardair is trouwens ook bekend als eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea F.C.

  15. Leonardo Del Vecchio - Luxottica - 10,5 miljard dollar
    Nadat haar man tijdens haar zwangerschap overlijdt, staat de straatarme moeder van Leonardo Del Vecchio (° 22 mei 1935) haar baby bij de geboorte af ter adoptie. Als jongeman gaat Leonardo aan de slag in de metaalbewerking en specialiseert hij zich in onderdelen voor brillen. In 1967 is zijn eigen bedrijf Luxottica een feit en ondertussen werkt hij samen met grote ontwerpers als Armani en bezit hij onder andere de keten Sunglass Hut.
     

Ook zonder diploma, maar net niet genoeg geld op de bank om een plaatsje te bemachtigen in bovenstaande lijst:

  • Richard Branson (Virgin)
  • Steve Jobs (Apple)
  • Bris Rocher (Yves Rocher)
  • Mark Zuckerberg (Facebook)
  • Albert Frère (BBL/NPM)
      

(jn) - Bron: Express.be                

23 december 2010
Anderen bekeken ook