Werken de rijken harder?

21 december 2010
De wereld rondtrekken in een luxejacht, alle dagen golf spelen ... Super rijke mensen moeten niet hard werken. Althans toch volgens de Britse miljardair en Virgin-baas Richard Branson.
Werkt een rijke harder?

Rijken werken niet harder dan anderen, ze hebben gewoon meer geluk, aldus Branson. Ondernemers werken veel zegt hij, maar niet meer dan verpleegsters, dokters of andere diensverlenende beroepen.

Misschien dat bij Mr. Branson het geld uit de lucht komt vallen, maar de meeste andere rijken kloppen hiervoor wél meer uren. De werktijd voor de hogere inkomens is sinds 1965 toegenomen, terwijl die voor de lagere inkomens is gedaald. Dat concluderen onderzoekers Mark Aguiar en Erik Hurst na een bundeling van de bevindingen van een aantal studies.

Geen tv

Een onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bevestigt deze conclusie: rijkdom is vaak een voorspeller van het feit dat mensen minder tijd besteden aan leuke dingen en meer tijd aan verplichte zaken. Rijken voelen doorgaans ook meer stress.

Kahneman kwam tot de conclusie dat mensen die minder dan 20.000 dollar per jaar verdienen meer dan een derde van hun tijd doorbrachten met tv-kijken en niets doen. Terwijl dat voor mensen die jaarlijks meer dan 100.000 dollar verdienen gemiddeld slechts een vijfde van hun tijd was.

Hoewel steeds meer mensen de indruk hebben dat ze meer werken voor steeds minder geld is het gemiddelde aantal uren dat een werknemer presteert in de OESO-landen gedaald van 1.836 in 2000 tot 1.768 in 2009.

Smartphone op strand

Volgens economist Steven E. Landsburg van de Universiteit van Rochester winnen de rijken de race van het hoogste inkomen, maar verliezen ze die van de vrije tijd. Voor de allerrijksten schiet er tegenwoordig gewoon amper een vrije dag over. Hun leven wordt bepaald door slaaptekort en conference calls. Maar vele van hen vullen vrije tijd ook helemaal anders in dan gewone werknemers.

Werken is hun hobby. De nieuwe rijken zitten niet hele dagen rond het golfterrein, zij zijn altijd bezig, gedreven werkend aan het volgende project. Hun zaak (en bankrekening) uitbouwen is een creatief proces, en dat vinden ze plezant. Zelfs als ze eens aan het strand liggen, zitten ze nog op hun smartphones te tokkelen. Rijken zijn gewoon het meest ontspannen als ze werken.

Trouwen met een rijke man of erven van een schatrijke tante is dan weer een ander verhaal … Dat is nog de beste manier om snel rijk te worden zonder er veel voor te moeten doen.

(mr) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook