Aangeboden door Jobat

STEM-Olympiade: een voetbalstadion vol STEM-kandidaten

Maar liefst 64.000 jonge deelnemers deden dit jaar mee aan de zogenaamde STEM-Olympiade, een wedstrijd die leerlingen warm moet maken om voor STEM-richtingen te kiezen. “Hiermee bouwen we aan de toekomst”, klinkt het bij initiatiefnemers en partners. Dat er nog steeds nood is aan STEM-talent beseffen ze. En ze ijveren ervoor. “Met STEM kan je de wereld redden.”

“Met STEM kan je de wereld redden”

Ze stonden recent nog te blinken op het podium, omringd door STEM-ambassadeurs en politici: de winnaars van de Vlaamse STEM Olympiade.

De deelnemers aan die Olympiade, dat zijn leerlingen 5e en 6e leerjaar, de zogenaamde Olympiade Junior. En ook van de eerste graad secundair onderwijs, de Olympiade Youth. “Wij mikken net op de eerste graad omdat jongeren dan nog een keuze moeten maken. Alle leerlingen doen mee”, vertelt Rik Hostyn, oprichter, coördinator en gangmaker van de Olympiade.

Het opzet van de Olympiade is een succes. “Toen we 13 jaar geleden begonnen, deden duizend leerlingen mee, vandaag 64.000. En we groeien nog elk jaar.”

Ouders aan boord

Leerlingen nemen deel aan allerlei STEM-testen en oefeningen. “Let wel, die zijn niet gericht op kennis, maar eerder op inzicht en gezond verstand, wat noodzakelijk is voor STEM”, benadrukt Hostyn.  Nieuw vanaf dit jaar is dat ouders ook kunnen deelnemen. “Want zij zijn bepalend voor de keuze van hun kinderen. We willen ook aangeven dat we echt op zoek zijn naar knappe koppen.” Een kleine tweehonderd ouders nemen deel, naast een 700-tal leerkrachten. “Er zijn naturaprijzen ter waarde van ongeveer € 27.000 te winnen. Onze competitie is een beetje internationaal. Zo kunnen ook Nederlandse leerlingen deelnemen”, vertelt de coördinator.

STEM Olympiades beogen ‘engineering’ en ‘techniek’ “Ons accent is 'technology approved'. De domeinen zijn: biotechniek, chemie, bouw, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en technisch tekenen.”

Aan boord gaan in de technische sector? Ontdek de verhalen van onze partners!

Meisjes aan boord

De STEM Olympiade is niet zomaar een wedstrijd. “Met de Vlaamse STEM Olympiade willen we jongeren hun technologisch talent laten ontdekken en de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen. En ook leerlingen uit het secundair onderwijs stimuleren om een hogere opleiding in de technologie te volgen”, somt Hostyn op. “Dat is echt nodig, de meeste knelpuntberoepen hebben met techniek en technologie te maken. In het STEM-memorandum staat dat er vooral moet worden ingezet op knelpuntberoepen.”

Uit de vaak aangehaalde STEM-monitor blijkt 37% van de leerlingen in het eerste jaar van de tweede graad secundair onderwijs STEM-onderwijs volgen. Net iets meer dan 1 op de 4 van die leerlingen zijn meisjes (29%). Ook al vindt Hostyn dat de STEM-monitor het aantal leerlingen in technologie of exacte toegepaste wetenschap vaak wat onderschat, hij beaamt wel dat meisjes volop welkom zijn in STEM. “Meisjes ontdekken tijdens onze Olympiades dat zij ook voor STEM kunnen kiezen. Wij zien bij de finalisten dat als meisjes goed scoren, dat het voor hen een verassing of ontdekking is”, stelt hij.

Waarom een STEM-job?

In welke mate hebben ze het gevoel dat de Olympiade hier kan helpen? “We kunnen dit niet aantonen, maar sedert het bestaan van de STEM Olympiade, technology approved, is er een lichte stijging in het aantal STEM-leerlingen. Anderzijds waren wij één van de grondleggers om de STEM-richtingen op te starten.”

En dan nog de kern van de zaak: waarom is een job in STEM zo’n aanrader? “Het zijn leuke, diverse en uitdagende jobs, er is veel werkgelegenheid op alle niveaus, je kan er goed je brood mee verdienen en … met STEM kan je de wereld redden. Denk aan uitdagingen rond communicatie, automatisatie, mobiliteit, milieu, energie, gezondheidszorg, informatica, databeveiliging, robots en AI. Jongeren willen ook echt de wereld verbeteren. En zij die willen, kunnen met STEM carrière maken.”

Jobs die nog niet bestaan

Vandaag inzetten op de technische opleiding van jongeren, is inzetten op onze technici van morgen, zo luidt het devies. “Een partner van onze Olympiade omschreef zijn samenwerking onlangs als één van hun manieren om samen aan de toekomst te bouwen. Door nieuwsgierige geesten klaar te stomen zijn ze voorbereid op de uitdagingen van de toekomstige beroepen. Want weet je: meer dan de helft van de jongeren die nu op school zitten, zal morgen werken in banen die vandaag nog niet bestaan.”

www.stemolympiade.be

Op zoek naar een uitdaging in de technische sector? Lees de verhalen van Fluvius, D’Ieteren en De Lijn!

StemOlympiade_logo 

Jobat: 1 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Jobat.be' jobs meteen in je mailbox.