Ben je als vrijwilliger verzekerd?

Vzw’s zijn verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Hierdoor zijn dus niet de vrijwilligers maar wel de organisatie aansprakelijk voor eventuele schade die vrijwilligers veroorzaken aan derden. De vrijwilliger geniet dus immuniteit, tenzij het gaat om bedrog, een zware fout of steeds terugkerende lichte fouten van zijn kant.

23 april 2009

Delen

“Die aansprakelijkheidsregeling geldt wel niet voor de feitelijke verenigingen”, merkt Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk op. Die verenigingen zijn ook niet verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. “Als er iets voorvalt moet de vrijwilliger hier beroep doen op zijn eigen familiale verzekering of - indien hij dat niet heeft - de schade uit eigen zak betalen.”

Daarnaast dringt het steunpunt aan op een regeling waarbij vrijwilligers ook verzekerd zijn voor lichamelijke ongevallen, financieel ondersteund door de overheid. “Dat bestaat vooralsnog niet. Maar neem nu dat een vrijwilliger betrokken raakt bij een ongeval en blijvende arbeidsongeschiktheid wordt. Als er dan geen goede regeling is, kan hij daar een serieuze financiële kater aan overhouden”, waarschuwt Hambach.

Bega je als vrijwilliger een overtreding, zoals diefstal, dan kan je individueel strafrechtelijk aansprakelijk gesteld worden. De organisatie kan zich hier niet voor verzekeren.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

De job werd bewaard

Je kan je bewaarde jobs terugvinden onderaan deze pagina, maar ook op de homepage en in Mijn Jobat.

Wil je ze ook op andere toestellen kunnen bekijken? Meld je dan aan.