Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

Werk zoeken even beu? 6 productieve tips

Arbeidsbeperking hoeft geen hinderpaal te zijn

Ilse Brulmans en Veerle Hulsbosch van GTB
“Beter focussen op de talenten van iedere medewerker.” (Ilse Brulmans en Veerle Hulsbosch van GTB)
Mensen die door een fysiek of mentaal ongemak kampen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen op diverse manieren geholpen worden om de stap naar een vaste job te zetten. Eén van de instapmomenten is de DuoDay, die GTB in mei zal organiseren. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen dan een hele dag kennismaken met een werkplek, niet zelden gevolgd door een stage en zelfs vaste tewerkstelling. Bedrijven die tijdens de voorbije edities de deuren openstelden, zijn heel enthousiast. Ook voor hun Employer Branding is het een troef.

“Er wordt nog veel te veel gefocust op de beperking waar sommige mensen mee kampen, in plaats van te kijken naar de talenten die ze wel hebben”, vindt Veerle Hulsbosch van GTB, wat staat voor Gespecialiseerd Team Begeleiding. GTB beschikt in Limburg over een team van een 60-tal begeleiders die jaarlijks zo’n 2.500 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een maatgericht traject aan de slag proberen te krijgen. Dat lukt erg goed, want 50 procent van de doelgroep stroomt nadien door naar een betaalde job.

“De ambitie is om dat percentage op te drijven. Een bijsturing van de beeldvorming is daar een belangrijk onderdeel van. Als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet gestigmatiseerd worden en beoordeeld worden op basis van hun kwaliteiten, zijn zij een belangrijke meerwaarde voor iedere onderneming. Door een actieve rol op te nemen, neemt hun eigenwaarde toe. Ze zijn dankbaar voor de kansen die ze krijgen. Aan motivatie ontbreekt het hen dus zeker niet.”

Verantwoordelijkheid

En ook de werkgevers varen er wel bij. Onderzoek wijst uit dat diversiteit op de werkvloer een positief effect heeft op de sfeer en de motivatie van het hele team. Bovendien is het een oplossing om de krapte op de arbeidsmarkt weg te werken. En er zijn nog voordelen aan verbonden. “Zo heeft 80 procent van de Vlamingen respect en waardering voor bedrijven die moeite doen voor mensen met een arbeidsbeperking”, zegt Ilse Brulmans, bemiddelaar bij GTB Limburg. Een positieve impact dus op de Employer Branding.

“Het past ook perfect in de toenemende belangstelling voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Drie kwart van de Vlamingen vindt dat bedrijven de sociale verantwoordelijkheid hebben om voorbij de beperking van de mensen te kijken. Dat besef groeit ook in de ondernemingen zelf.”

Enthousiast

Eén van de stappen die GTB voorstelt in bepaalde trajecten (naast formules zoals beroepsverkennende stages of begeleiding naar de opstart van een eigen zaak), is deelname aan de DuoDay. “Gedurende één dag kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meelopen met een vaste medewerker in een bedrijf en zo de functie en de werkomgeving leren kennen”, zegt Guido Renders van Dolmans Landscaping, al vele jaren een enthousiaste werkgever die meedoet aan de initiatieven van GTB.

“Je merkt dat de deelnemers waardering hebben voor de tijd die voor hen wordt vrijgemaakt. Als de klik er is, groeit een kortstondige kennismaking uit tot een stage en zelfs vaste tewerkstelling. Voor ons is het een alternatieve en aangename manier om nieuwe, gemotiveerde werknemers aan te trekken. We doen op 16 mei zeker mee!”

(kme) - Foto: Raymond Lemmens - Meer info: www.duodag.be 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook