Deze 12 sollicitanten maken geen schijn van kans

Er gaan alarmbelletjes rinkelen bij recruiters wanneer ze te maken hebben met kandidaten zoals 'de spraakwaterval', 'de kameleon' of 'de smartphoneverslaafde'. Sollicitanten gedragen zich bijgevolg liever niet zoals onderstaand beschreven profielen …
#

Volgens de Amerikaanse managementwebsite Inc.com maken deze 12 types kandidaten weinig tot geen kans op een nieuwe job …

1. De onzekere millennial

Dit is de jonge vrouw (of man) die haar (of zijn) moeder meeneemt naar het gesprek. Mama wacht geduldig in de inkomhal en vraagt nadien enthousiast hoe het is gegaan. Helaas, dat je niet zelfstandig naar een sollicitatiegesprek kan komen, geeft niet de beste indruk.

2. De 'Wat valt er hier te rapen'-kerel

Deze man (of vrouw) is meer geïnteresseerd in het aantal vakantiedagen, promoties, titels, extralegale voordelen etc. dan in de concrete inhoud van de beschreven functie.

3. De zielenpoot

"Hallo, mijn naam is Peter X, en ik zit al 18 maanden zonder werk. Ik weet gewoon dat ik perfect bij jullie bedrijf zou passen. Wanneer spreken we af?" Medelijden opwekken kan werken in veel situaties, maar niet in het werkleven. Bedrijven zijn op zoek naar winnaars. Ga bijgevolg niet de zielige toer op.

4. De ongemotiveerde dromer

Deze sollicitant mist de drive om uitgebreid research te doen naar de functie en het bedrijf waarvoor hij (of zij) solliciteert. Bijgevolg kan hij of zij zelf geen enkele intelligente vraag stellen. De vraag "Heb jij nog vragen voor ons?" wordt dan ook beantwoord met een lege blik.

5. De spraakwaterval

Sommige kandidaten stoppen simpelweg nooit met praten tijdens een interview. Hoewel sociale vaardigheden vaak belangrijke vereisten zijn voor een job is het toch belangrijk om regelmatig de pauzeknop in te drukken. Dat je regelmatig 'Wat was de vraag nu ook alweer?' moet stellen, is geen goed teken.

6. De minimalist

De minimalist hoort zichzelf niet graag praten en zal bijgevolg het strikte minimum antwoorden op sollicitatievragen. Goed kunnen luisteren is belangrijk, maar een sollicitatiegesprek is niet het ideale moment om je luisterskills te etaleren. Iemand die enkel 'jep' antwoordt maakt bijgevolg maar weinig kans.

7. De overdrijver

Bepaalde zaken een beetje rooskleuriger voorstellen dan ze werkelijk zijn is doodnormaal tijdens het sollicitatieproces. De overdrijver gaat echter een stapje te ver in het verbloemen van de waarheid. Belangrijke verwezenlijkingen die op haar (of zijn) cv beschreven worden, blijken tijdens het sollicitatiegesprek behoorlijk tegen te vallen. Iemand die al in het begin wordt ontmaskerd als een leugenaar kan de baan wel vergeten.

8. De kameleon

Deze kandidaat accepteert gelijk welke job binnen het bedrijf. Uiteraard wordt een 'open geest' door veel werkgevers gewaardeerd, maar een sollicitant die duidelijk weet wat hij of zij wil, heeft toch een streepje voor. Kameleons hebben maar weinig succes.

9. De drama queen

De drama queen wacht niet op een afspraak, maar gaat meteen naar het bedrijf waar zij (of hij) wil werken en vraagt ongegeneerd naar de HR-manager voor een sollicitatiegesprek. Agressiviteit wordt geapprecieerd in bepaalde sectoren, maar de drama queen is duidelijk wanhopig en op zoek naar aandacht. Zij (of hij) valt dan ook zelden in de smaak bij recruiters.

10. De improvisatiekoning

Zoals zijn naam doet vermoeden is de improvisatiekoning meester in het improviseren. Hij komt totaal onvoorbereid naar het sollicitatiegesprek zonder ook maar iets te hebben opgezocht over de functie en het bedrijf. Zijn favoriete stopwoordjes zijn 'euhm', 'of zo', 'je weet wel' enzovoort …

11. De nonchalante luierik

Deze (luie) sollicitant doet geen moeite om te dubbelchecken wat hij schrijft of zegt. Hij (of zij) heeft zich niet alleen onvoldoende geïnformeerd over het bedrijf, in zijn motivatiebrief of mails spelt hij zelfs de naam van de recruiter of de ceo verkeerd. Deze kandidaten zijn voor werkgevers echte rotte appels en hun luiheid werkt besmettelijk. Zij worden bijgevolg niet aangeworven.

12. De smartphoneverslaafde

De smartphoneverslaafde zet zich neer, haalt zijn of haar geliefde toestel boven en legt het op de tafel. Tijdens het gesprek checkt deze kandidaat iedere vijf minuten of hij (of zij) niets belangrijks gemist heeft. En ja, er is wel degelijk iets belangrijks gebeurd, de smartphoneverslaafde heeft net zijn kans op een nieuwe job verloren ...

(nm) – Bron: Inc.com 

24 maart 2014
Anderen bekeken ook