Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 214

Volgende

Zijn tijdskrediet en zelfstandige in bijberoep combineerbaar?

Wil je graag je eigen bedrijfje oprichten maar ben je bang dat het je niet gaat lukken? Dan kun je misschien als zelfstandige in bijberoep starten, en dat na verloop van tijd combineren met tijdskrediet. Jawel, dat kan! Maar er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Ben je wat uitgekeken op je job en heb je nood aan een nieuwe uitdaging? Als je met de gedachte speelt om zelf een onderneming uit de grond te stampen, dan heb je daar natuurlijk tijd en geld voor nodig. Om de risico’s te beperken, kun je je zelfstandige activiteit combineren met tijdskrediet, al moet je natuurlijk wel rekening houden met een aantal voorwaarden.

Eerst en vooral: wat is tijdskrediet precies? Wel, als je in de privésector werkt, dan kun je je tewerkstelling een tijdje onderbreken en ontvang je gedurende die periode een uitkering van de RVA (de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening). Je kunt dus even op adem komen zonder al te grote financiële zorgen.

Twee belangrijke voorwaarden

Wil je die adempauze gebruiken om aan je eigen zaak te timmeren? Dan kan dat zonder je RVA-uitkering te verliezen op voorwaarde dat je minstens één jaar voor de ingangsdatum van je tijdskrediet al actief was als zelfstandige in bijberoep. Een andere voorwaarde: je blijft tijdens je tijdskrediet pensioenrechten opbouwen als loontrekkende.

Voldoe je aan die twee voorwaarden? Dan kun je zelfstandige in bijberoep combineren met tijdskrediet gedurende:

  • twaalf maanden als je je werk voltijds onderbreekt,
  • vierentwintig maanden als je halftijds blijft werken als loontrekkende en
  • zestig maanden als je vier vijfde blijft werken als loontrekkende.

Nadien kun je natuurlijk altijd verder tijdskrediet opnemen, al verlies je dan wel de uitkering. En als je dan je zelfstandige activiteit verderzet, word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep, tenzij je nog minstens halftijds werkt als loontrekkende. Kort samengevat: tijdskrediet kun je niet gebruiken om een zelfstandige activiteit op te starten, wel om het verder uit te bouwen.

(dt/em)

9 september 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook