Diploma's
Vorige

1 van 130

Volgende

Hogeschool UCLL start eerste payroll-opleiding

De UCLL in Heverlee
Dankzij de nieuwe payroll-opleiding kunnen studenten van de UCLL in Heverlee gedurende de drie jaar van hun opleiding virtuele medewerkers opvolgen.
Vanaf het volgende academiejaar zal Hogeschool UCLL uit Heverlee haar studenten een doorgedreven payroll-opleiding aanbieden. Naar eigen zeggen is UCLL hiermee de eerste instelling van het hoger onderwijs in Vlaanderen met dergelijke opleiding. “De campus wordt als het ware de werkvloer”, zo klinkt het.

Voor elke organisatie geldt: loon naar werk. En dus is loonadministratie of payroll cruciaal. Toch kwam payroll tot dusver niet uitgebreid aan bod in de Vlaamse opleidingen in personeelswerk. “Hierdoor verkozen studenten vaker andere HR-domeinen om in te werken, want onbekend betekent helaas nog altijd onbemind”, stelt opleidingshoofd Kris Daniels. Bedrijven vonden, volgens hem, moeilijk experts op de arbeidsmarkt en moesten ze zelf opleiden.

Een HR-dienstverlener als Acerta richtte daarom eerder al hun Payroll Academy op, waarbinnen ze pas afgestudeerden zelf opleiden en klaarstomen voor deze tak van de HR-markt. Nu werkt het bedrijf in dit kader voor het eerst samen met een hogeschool. Want vanaf volgend academiejaar vernieuwt UCLL grondig haar afstudeerrichting Personeelswerk, die valt onder de professionele bacheloropleiding Sociaal Werk. Onder deze grondige upgrade valt dus ook een doorgedreven payroll-opleiding, op basis van een samenwerking met Acerta.

Fictief personeel

De eerste studenten, naar schatting een veertigtal, in die vernieuwde afstudeerrichting Personeelswerk gaan vanaf het academiejaar 2019-2020 aan de slag met de payroll tool van Acerta. Die wordt gevuld met een fictief personeelsbestand. “Studenten kunnen zo gedurende de drie jaar van hun opleiding virtuele medewerkers opvolgen”, stelt Kris Daniels. Bij dit fictief personeelsbestand komt dan alles kijken wat bij echt personeel ook opduikt: van ziekteverzuim en ontslag tot vakantie en tijdskrediet.

Door de samenwerking krijgen de HR-studenten op UCLL de kans om binnen een veilige oefenomgeving bruto-netto berekeningen te simuleren en loonafsluitingen voor te bereiden. Of ze kunnen via de ingebouwde rapporteringsmodule aan de slag met big data en analyses van aspecten als ziekteverzuim.

Burn-out

Opvallend is dat de opleiding Personeelswerk, en dus ook deze nieuwe payroll-opleiding, valt onder de bacheloropleiding ‘Sociaal Werk’, waarbinnen je bijvoorbeeld ook de richtingen Sociaal-cultureel werk of Maatschappelijk werk kan volgen. En dus niet bijvoorbeeld onder de economische bachelors die UCLL aanbiedt met Bedrijfs- of Office Management. Al valt dat volgens Daniels historisch te verklaren. “Met deze vernieuwing maximaliseren we deze richting als HR-opleiding. We zien Personeelswerk ook zoveel mogelijk als een zelfstandige bacheloropleiding in HR”, vertelt hij.

Anderzijds beklemtoont het opleidingshoofd dat zo’n opleiding ook meer vergt dan een economische invulling. “Thema’s als burn-out en work life-balance staan vandaag bijvoorbeeld ook hoog op de agenda en vormen dan meer de psychologische invulling van HR”, vertelt hij. “Iets als payroll is dan weer een traditionele kerntaak van HR.” Of hoe HR ook als opleiding vrij breed kan zijn.

Te specifiek?

Dank zij de payroll-ervaring en -opleiding krijgen studenten, volgens Kris Daniels , de kans om inzichten te verwerven die ze voordien pas op de werkvloer konden opdoen, na hun afstuderen. “Door het leren werken in een effectieve HR-databank wordt de link met en de integratie van arbeids- en sociaal recht ook duidelijker”, meent hij. “Dit nieuwe HR-traject gaat nog een stap verder dan duaal leren, waarbij vaardigheden tegelijkertijd ontwikkeld worden in de school en op de werkvloer. De campus wordt hier als het ware de werkvloer.”

Trekt UCLL niet al te zeer partij voor één leverancier? “Dat denk ik niet”, weerlegt het opleidingshoofd. “Tussen die leveranciers zitten er inderdaad wel bepaalde nuances. Maar het is vooral de mindset en manier van denken die er toe doet. Want in wezen is payroll natuurlijk ook gewoon payroll. Alleen kwam die payroll op de schoolbanken tot dusver nog maar amper aan bod.”

(wv) 

UCLL Heverlee
Acerta biedt in het geval van UCLL de payroll-tool kosteloos aan en ook de docenten worden opgeleid. Heeft Daniels dan geen schrik dat hij met de specifieke tool van Acerta al te specifiek de kaart van één bepaalde HR-leverancier trekt? Er zijn bijvoorbeeld nog andere HR-specialisten als SD Worx, Securex of Attentia, om er enkele te noemen, elk met eigen tools. 18 juli 2016
  • Jobs voor payroll
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook