Vorige

1 van 93

Volgende
Volgend artikel:

België op 19 in gelijkekansenindex

Wordt de bouwsector stilaan genderneutraal?

27 september 2019
Evelien De Nil: “In mijn job moet je wel stressbestendig zijn.”
Is de bouw geen typische mannensector? En kun je daar als vrouw wel je draai vinden? De verhalen van ingenieur Evelien De Nil en veiligheidscoördinator Viviane Vermeulen tonen aan dat de tijden veranderd zijn. “In mijn generatie speelt je gender niet echt.”

Werken voor de grootste bouwgroep in België die internationaal actief is, het leek Evelien De Nil wel wat. Na haar studies burgerlijk ingenieur-architect solliciteerde ze bij BESIX in Brussel. “Ik werk hier nu anderhalf jaar. Momenteel werk ik aan de realisatie van een waterzuiveringsinstallatie in Ivoorkust. Als structural engineer sta je in voor het ontwerp ervan. Maar je job gaat verder dan alleen ontwerpen. Je werkt nauw samen met technische tekenaars, werfleiders, geotechnici en uiteraard de opdrachtgevers. Dat we door samen te werken iets betekenisvol kunnen realiseren, vind ik top. Ook het feit dat die projecten wereldwijd zijn, spreekt me aan.”

Denk niet in clichés

Of ze snel wist dat ze uit het juiste hout gesneden is voor een loopbaan in de bouwsector? “Het geeft echt een fijn gevoel om het resultaat van je werk te zien, op het terrein of op foto. Toegegeven, in mijn job moet je wel stressbestendig zijn. Er zijn dagen waarop er van je verwacht wordt dat je snel antwoorden geeft op de vragen van mensen op het terrein. Maar dat stoort me niet. Het doet me beseffen dat mijn bijdrage aan een bouwproject betekenisvol is.”

En hoe valt het mee om als vrouw in de bouw je plaats te veroveren? “In mijn generatie speelt je gender niet echt. Men kijkt vooral naar je capaciteiten. Zelf heb ik het geluk gehad om op te groeien in een omgeving waar je talent en niet je gender je toekomst bepaalt. Dat er nog steeds meer mannen in onze sector actief zijn, hoeft je als vrouw niet te intimideren. Ik zou zeggen: wees jezelf en denk niet in clichés om het beste uit jezelf te halen. Op termijn creëert dat de grootste meerwaarde voor de bouwprojecten waaraan je werkt én voor je loopbaan.”

Van ruwbouw naar (t)huis

Sinds augustus 2019 werkt Vivianne Vermeulen als Veiligheidscoördinator voor BTV Control, een bedrijf in Aarschot waar bouwbedrijven terechtkunnen voor technische keuringen en veiligheidsadvies. De bouwsector is niet nieuw voor haar. Vroeger runde ze samen met haar echtgenoot een bedrijf dat gespecialiseerd was in bezettings- en kleine verbouwingswerken. “25 jaar hebben mijn man en ik prima samengewerkt. Het was hard werken, maar dat werd gecompenseerd door het plezier dat we beleefden wanneer we zagen dat onze klanten tevreden waren. Het heeft wel even geduurd vooraleer ik de knepen van het vak kende. Maar elke keer we een ruwbouw, na het bezetten of het betegelen, in een (t)huis zagen transformeren, gaf dat enorm veel voldoening. In de bouwsector kun je een mooi, afgewerkt product afleveren en dat geeft arbeidsvreugde.”

Getest in het begin

Hoe kijkt Vivianne naar haar verdere loopbaan in de bouwsector? “Mijn man is onlangs op pensioen gegaan, voor mij het moment om mijn loopbaan een andere wending te geven. Omdat ik tijdens onze jaren als zelfstandige al wat ervaring opgedaan had als veiligheidscoördinator, heb ik beslist om me daar verder in te verdiepen. Ik leer graag bij.”

En hoe wordt Vivianne als vrouw binnen de sector bekeken? “Eigenlijk stelt dat geen probleem. Natuurlijk word je in het begin wat getest. Maar is dat niet zo in elke sector? Waar het op aankomt, is dat je weet waarover je praat en dat snel duidelijk maakt.” Vivianne voegt er nog aan toe dat het voor de toekomst van de sector belangrijk is dat niet alleen hoogopgeleiden maar ook andere mensen de weg naar de talloze vacatures vinden. “Ik kijk naar onze sector als een piramide. Ja, we hebben nood aan hoogopgeleide mensen, maar ook aan mensen die de handen uit de mouwen steken. Pas als iedereen de handen in elkaar slaat, gaan we echt vooruit.”

(Nathalie Dirix)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17356 andere jobs