Jeugdvakantie
Vorige

1 van 7

Volgende

Word ik betaald als ik jeugdvakantie neem?

6 augustus 2019
Je jeugdvakantiedagen zijn 'betaalde' vakantiedagen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je krijgt dan een uitkering.

De voorwaarden zijn:

  • het moet de eerste keer zijn dat je in aanmerking komt voor een aanvullende vakantie of voor jeugdvakantie-uitkeringen
  • je ontvangt voor deze jeugdvakantiedagen geen beroeps- of vervangingsinkomen.

Hoeveel bedraagt de uitkering voor jeugdvakantie?

De jeugdvakantie-uitkering bedraagt 65 procent van je brutoloon tijdens de eerste maand waarin je jeugdvakantie opneemt. Het hoogste brutoloon dat in aanmerking wordt genomen, is 1.921,71 euro per maand. Wat je eventueel bruto méér verdient, telt dus niet mee. Het maximumbedrag is dus 48,04 euro per dag in een zesdagenweek. (Bedragen geldig vanaf 01.05.2009) Van dit bedrag wordt 10,09 procent ingehouden voor de fiscus.

Hoe kan ik de uitkering voor jeugdvakantie aanvragen?

Om je uitkering voor jeugdvakantie aan te vragen, kun je terecht bij een RVA-kantoor, een van de drie erkende vakbonden of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (als je niet aangesloten bent bij een vakbond). Je vraagt de uitkering aan met het formulier C 103. Er zijn twee soorten:

  • het formulier-C103 Jeugdvakantie Werknemer, dat je zelf invult
  • het formulier-C103 Jeugdvakantie Werkgever, dat je werkgever in tweevoud invult.
In dit formulier vermeld je de per maand genomen jeugdvakantiedagen en je dient het in na verloop van elke vakantieperiode bij je vakbond. Als je niet bij een vakbond bent aangesloten, wend je je tot de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen. Concreet: Stel dat je als jongere een week betaalde vakantie hebt, die je opgebruikt in januari. Je besluit vervolgens om in mei en in december nog een week jeugdvakantie te nemen. Je zal dan tweemaal een formulier moeten indienen. Voor het indienen van die formulieren heb je de tijd tot februari van het jaar volgend op het vakantiejaar. De betaling gebeurt ten vroegste vanaf mei van het vakantiejaar, op basis van elk ingediend formulier afzonderlijk.       

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook