Stress
Vorige

1 van 511

Volgende
Volgend artikel:

Wat kost faalangst en hoe kan je het overwinnen?

Werkstress of pijn? Ga ze preventief te lijf met TouchLife-massages en begeleiding

Luc Motmans geeft TouchLife massages
Uit recente cijfers van Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat maar liefst een kwart van de 320.000 ondervraagde werkenden lichamelijke klachten heeft en zo’n 7,5% met psychische problemen zit. Wat kunnen we daaraan doen? Luc Motmans, TouchLife Massage-therapeut en stress- en burn-outcoach, ziet de problematiek veelvuldig in zijn praktijk en helpt mensen om terug een gelukkige en gezonde werknemer te worden.

De onderzoeksresultaten van Mensura laten zien dat de cijfers rond werknemerswelzijn in de laatste vijf jaar sterk veranderd zijn. Zo is het aantal motorische klachten – zoals pijn aan de schouders, rug of nek – met 22% toegenomen en het aantal psychische klachten met 80%. De publieke sector en het onderwijs lijden er het meeste onder. Het aantal onderwijsmedewerkers dat met psychische klachten kampt, is toegenomen met maar liefst 153%.

Het fysieke en mentale welzijn is dus met reden een hot topic. Want als onze klachten grotendeels te wijten zijn aan ons werk, wat moet er dan veranderen? Kunnen we daar zelf iets aan doen, of ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever? Ergonomische werkplekken, aangepast beleid, gratis opleidingen of coachingsessies – het is maar een greep uit de vele initiatieven die hr-afdelingen en bestuursleden richting hun personeel sturen om de werktevredenheid en het welzijn zo hoog mogelijk te houden.

Check: Werken al die welzijnsinitiatieven van werkgevers wel?

Uiteindelijk komt de individuele problematiek het duidelijkst naar voor tijdens begeleiding van een psycholoog, professionele coach of zorgverlener. Elk verhaal is immers weer anders.

Verkrampt door stress

Dat ervaart ook TouchLife-therapeut Luc Motmans. Hij nam vorig jaar een cliënt in behandeling die met zichzelf in de knoop zat. “Lies was fysiek uitgeput en heel angstig”, vertelt Luc. “Ze zat al ruim een jaar thuis met een burn-out, kon niet slapen en had naast een uitgeput lichaam ook verkrampte handen en vingers.”

“Met de TouchLife-aanpak beginnen we elke behandeling met een uitgebreid gesprek. Zo kwam ik te weten dat ze burgerlijk ingenieur was geweest bij twee grote organisaties met een voor haar erg toxische werksfeer. Lies was daar heel gevoelig voor en de stress en negativiteit sloegen ook op haar lichaam. Langzaam maar zeker daalde haar energiepeil tot ze volledig crashte. De gesprekken bij de psycholoog verliepen goed, maar haar lichaam bleef compleet gespannen en pijnlijk verkrampt.”

Luc Motmans geeft al jaren TouchLife-massages op de Jobat jobbeurzen

Luc stelde voor om aan die lichamelijke spanningen te werken. Ze deden verschillende massagesessies om haar handen en vingers te versoepelen en Lies leerde om bewust te ontspannen. Na een tijdje ging het beter. “Toen ze weer ging werken, zocht ze naar een betere job, passend bij haar waarden en normen en haar talenten en competenties. Ik heb haar geholpen met het vinden van een job bij een warme non-profit organisatie. Daar werkt ze inmiddels voltijds en ze is er heel gelukkig. We spreken elkaar nog regelmatig, want we bouwden een echte vertrouwensband op.”

Betere zelfzorg

Eigenlijk is Luc al vier jaar met pensioen, maar de Hasselaar doet dit werk veel te graag om te stoppen. Hij is ook de enige TouchLife-therapeut in België. “Met de TouchLife-massages hanteer ik een holistische aanpak, een werking tussen lichaam en geest. Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden van die connectie.”

In zijn werk ziet Luc steeds meer cliënten die vanwege het werk in de knel komen. “Zoveel mensen lopen voorbij aan zichzelf! Ze komen in de ratrace van het leven terecht en blijven maar doorgaan. Het is mijn passie om hen weer in verbinding met zichzelf te brengen, zodat ze leren omgaan met die stress.”

Doe de test: Hoe stressbestendig ben jij?

Luc is overigens niet alleen therapeut en burn-outcoach, maar ook erkend loopbaanbegeleider bij VDAB. “Daar help ik mensen om op een andere manier met zichzelf, hun job en de stress om te gaan. Wat geeft energie en wat vreet energie? Hoe kun je beter en gelukkiger werken vanuit je talenten en competenties? Vanuit die zelfkennis schakelen we over naar zelfzorg, zelfreflectie, zelfredzaamheid en zelfontwikkeling.”

Mensgerichtheid

Door zijn cliënten te masseren en te begeleiden doet Luc zowel aan symptoombestrijding als aan preventie. “Momenteel ben ik bezig met workshops stresspreventie en zelfzorg, stoelmassages en oliemassages. Alles om mensen dichter bij hun gevoelens en lichaam te brengen, te leren over een gezonde werkhouding en te helpen ontspannen.”

Hard werken is niet slecht, als het maar in een fijne omgeving gebeurt, waar je met je collega’s een klik ervaart en je vanuit je sterktes handelt. Een ontspannen lichaam en frisse geest werken beter en maken gelukkiger!”

Wil je de fysieke of mentale gevolgen van je werk de baas zijn? Luc geeft een aantal tips:

  • Doe waar je goed in bent.
  • Kun je intern of extern met iemand praten over toenemende stress?
  • Kies een werkgever die aansluit bij jouw waarden en normen.
  • Onderzoek of er een klik is met je team en werkgever.
  • Zorg elke dag goed voor jezelf.
  • Sta stil bij je eigen gevoelens.
  • Geestelijke stress zet zich fysiek vast, dus luister naar je lijf.
  • Zoek tijdig hulp als je voelt dat het allemaal te veel wordt.
Extra: De ultieme 11 tips om gelukkig te zijn op je werk

(ZINNIG) – Bron: Mensura – I.s.m. Luc Motmans

26 juni 2024

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook