Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 292

Volgende
Volgend artikel:

Wat is de meest gestelde vraag op het sollicitatiegesprek?

Welke vooroordelen spelen mee bij een jobinterview?

Vooroordelen jobinterview
Een eerste indruk is bij sollicitatiegesprekken cruciaal. Maar moet je als sollicitant afrekenen met een zogenaamd visueel stigma, zoals overgewicht of een wijnvlek, dan is zoiets bepalend voor die eerste indruk. En daarmee ook discriminerend.

Naast cv-screening is het selectie-interview een van de meest gebruikte selectie-instrumenten bij sollicitaties. Soms is het interview zelfs het enige instrument om te beslissen. “Daar is niets mis mee, want gestructureerde selectie-interviews voorspellen werkprestaties goed”, stelt Eva Derous, professor personeelspsychologie aan de vakgroep werk, organisatie en samenleving van de UGent.

Lees ook: De grootste frustraties bij sollicitaties

Toch kunnen selectie-interviews onderhevig zijn aan vooroordelen. Uit bevindingen van Derous blijkt namelijk dat sollicitanten met zogenaamde visuele stigma’s veelal lagere interviewscores krijgen. Hierbij moet je denken aan sollicitanten met een kenmerk dat niet relevant is voor de functie, zoals een donkere huidskleur, overgewicht en acné. Of denk aan sollicitanten met littekens of een wijnvlek.

“In verhouding met even gekwalificeerde sollicitanten die zo’n kenmerk niet hebben, worden ze ook minder uitgenodigd voor de baan. En dat is discriminatie”, oppert Derous.

Eva Derous

Oordeel

Deze bevindingen zijn gebaseerd op twee studies, waarbij sollicitanten zowel mét als zonder visueel stigma of kenmerk deelnamen. Telkens pasten interviewers hun oorspronkelijk oordeel amper tot niet aan wanneer ze een gestigmatiseerde sollicitant interviewden.

Maar ze deden dat wél als ze een sollicitant zonder zo’n kenmerk interviewden. Of hoe de eerste indruk bij mensen met een wijnvlek of ander kenmerk bepalend bleek.

Extra: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

(William Visterin) - Bron: Blog UGent@Work en artikel: Buijsrogge, A., Duyck, W., & Derous, E. (2021). Initial impression formation during the job interview : anchors that drive biased decision-making against stigmatized applicants. European Journal of Work and Organizational Psychology, 30(2), 305–318.

16 december 2021
Anderen bekeken ook