Sollicitatiegesprek Vorige

1 van 265

Volgende

Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?

De interviewer zal eerst het bedrijf of de afdeling voorstellen en de functie binnen de organisatie toelichten. Luister aandachtig om een goed beeld te krijgen over de job en het bedrijf.

22 september 2011

Delen

sollicitatiegesprek

Vervolgens zal de interviewer ingaan op je brief en cv. Mogelijke vragen zijn:

  • Waarom heb je die studierichting gekozen?
  • Wat doe je tijdens de vakanties?
  • Wat zijn je sterke en minder sterke punten?
  • Wat voor werk heb je gedaan?
  • Waarom ben je zo vaak/zo weinig van job veranderd?

Wat kan je van een sollicitatiegesprek verwachten? Kris Perquy, hr consultant, leidt je door de verschillende fases van een selectie-interview:

De interviewer zal ook polsen naar de reden van de sollicitatie en je motivatie. Bereid je antwoord op deze vragen goed voor. Waarom wil je bij dit bedrijf werken? Wat spreekt je aan in deze job?

Ook vakinhoudelijke zaken komen aan bod, zoals functievereisten, de nodige kwaliteiten en arbeidsvoorwaarden. Je wordt gevraagd naar je vakkennis en bekwaamheid, je samenwerking met collega’s en je opleiding. De interviewer kan een bepaalde situatie voorstellen en vragen hoe jij dit zou aanpakken om te testen hoe jij je kennis praktisch toepast.

De interviewer is natuurlijk ook geïnteresseerd in je persoonlijkheidskenmerken. Hij wil zo onder meer nagaan of je in het team en de bedrijfscultuur past. Bereid je voor op de volgende vragen:

  • Wat zijn je beste karaktertrekken? Wat je minst goede?
  • Kan je gemakkelijk samenwerken met anderen?
  • Durf je verantwoordelijkheid aan?
  • Kan je gemakkelijk je fouten toegeven, kritiek verdragen?

Op het einde van het interview heb je de kans om zelf vragen te stellen. Doe dit zeker en speel in op het voorbije gesprek. Zo maak je je interesse in de job en het bedrijf duidelijk.

De interviewer zal afsluiten met informatie over de volgende stap. Hij laat je weten wanneer je gecontacteerd zult worden. Als je interview positief verliep, word je waarschijnlijk opgeroepen voor een tweede ronde. Als ze je niet weerhouden voor de volgende ronde, ontvang je normaal gezien een schriftelijk bericht met de beslissing.

Vergeet niet op het einde van het gesprek de interviewer te bedanken voor de tijd die hij voor je heeft vrijgemaakt.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?