Sollicitatiebrief
Vorige

1 van 62

Volgende

Wat je zeker niet mag vergeten voor je solliciteert

Je cv is samengesteld, je motivatiebrief is klaar? Dan rest je enkel nog de zware taak om op de knop ‘verzenden’ te klikken. Jobat zet voor jou nog even 12 zaken op een rij die je zeker niet mag vergeten voor je je sollicitatiebrief verstuurt.
#

1. Verwijder persoonlijke voornaamwoorden

Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om in je cv woorden als 'ik', 'mij' of 'mijn' te gebruiken. Kijk even na of je cv persoonlijke voornaamwoorden bevat en haal deze eruit. In je motivatiebrief mag je deze woorden natuurlijk wel gebruiken.

2. Gebruik werkwoorden die 'actie' impliceren

Als je een overzicht geeft van je werkervaring, beperkt je dan niet tot functie en bedrijf. Voeg een werkwoord toe dat toelicht wat voor werk je precies verrichtte in die functie.

3. Verwijder overbodige woorden

Je cv moet vooral een beknopt overzicht van je ervaringen bevatten. Verwijder woorden die niet noodzakelijk zijn om te begrijpen wat je zegt, zoals 'de', 'het' of 'die/dat'. Maak je zinnen of woordgroepen zo kort mogelijk zodat alle aandacht komt te liggen bij de essentie: jouw prestaties en competenties.

4. Voeg een paar persoonlijke karaktertrekken toe

Ga na of je die karaktertrekken kan koppelen aan je professionele ervaring. Enkel toevoegen dat je 'probleemoplossend denkt' of 'sociaal' bent, zal niets betekenen als je dat niet nader kan toelichten.

5. Vergewis je ervan dat je al de kwalificaties aanraakt die in de profielomschrijving van de vacature vermeld staan

Vergelijk je motivatiebrief met de jobomschrijving en stem die er duidelijk op af. Wees niet te doorzichtig – gebruik eventueel een andere formulering – maar zorg dat je over al de vermelde vereisten iets zegt.

6. Hou rekening met prioriteiten

Iedere job heeft andere prioriteiten. Zorg dus dat je de belangrijkste kwalificaties en competenties vooraan plaatst.

7. Laat minder belangrijke informatie weg

Vaardigheden en ervaring die minder relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, plaats je beter achteraan of kan je zelfs helemaal weglaten. Het is van belang dat de werkgever zijn aandacht op je meest relevante vaardigheden concentreert.

8. Maak een onderverdeling in categorieën

Als je veel informatie kwijt wil over je vorige functies, maak dan een onderverdeling in bijvoorbeeld 'verantwoordelijkheden' en 'prestaties'. Zorg er hoe dan ook voor dat het geheel overzichtelijk blijft.

9. Gebruik cijfers in je cv

Ga na of je cv en motivatiebrief antwoorden bieden op vragen als: 'hoe vaak?', 'hoe groot?', 'hoe veel?', 'hoe snel?', enzovoort. Cijfers doen je cv er vaak een pak indrukwekkender uitzien.

10. Verwijs naar Uitdaging – Actie – Resultaat

Voeg in je motivatiebrief een passage toe waarin je aantoont hoe je omgaat met uitdagingen, welke actie je onderneemt en wat daarvan de voordelen zijn voor jouw bedrijf. Toon hoe ondernemend je bent.

11. Varieer de lengte van je zinnen

Hou de verschillende punten in je cv kort. In je motivatiebrief kan je kortere met langere zinnen afwisselen, maar blijf beknopt. Concentreer je op actie en prestaties.

12. Maak geen taalfouten

Gebruik een spellingchecker en lees je tekst (meer dan één keer!) na. Als je weet dat spelling niet je sterkste punt is, laat je brief dan nalezen door iemand die je vertrouwt.

(mo) 

16 februari 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook