CV
Vorige

1 van 172

Volgende
Volgend artikel:

Mag je liegen op je cv?

Wat je van Tom Cruise kan leren voor jouw cv

Tom Cruise z'n cv
Naam, adres, geboortedatum/plaats, rijbewijs en burgerlijke staat. Die elementen plaatsen we van oudsher helemaal bovenaan onze cv. “Compleet zinloos”, vindt loopbaanbegeleider Michel Piedfort.

“Je kan je afvragen of die persoonlijke informatie wel de allerbelangrijkste informatie van je curriculum vitae is”, stelt Michel Piedfort van Algida. “Een werkgever wil in het begin vooral lezen wat jij als persoon te bieden hebt. En niet waar en wanneer je geboren bent en of je in Brussel woont.”

Tom Cruise

Piedfort vergelijkt het met Hollywood. “Als je Tom Cruise bent en je solliciteert voor een job, dan is het logisch dat je naam helemaal bovenaan komt.” Ook als je gaat solliciteren in een bedrijf waar de verantwoordelijke voor de selectie je persoonlijk kent, kan je je naam uitspelen. “Maar als niemand je daar kent, dan biedt je naam zo hoog op je cv geen enkele toegevoegde waarde.”

Een ander argument om die persoonlijke info wat lager op de cv te plaatsen, is de befaamde zes seconden regel, naar de (beperkte) tijd die je cv zou krijgen. “Als je persoonlijke gegevens dan helemaal bovenaan staan, zijn er al drie seconden weg. Terwijl die gegevens geen aankoopmotief zijn voor een nieuwe werkgever”, stelt de loopbaanbegeleider, die merkt dat er ook bij ook template cv’s, die vaak beginnen met persoonlijke info, verandering in begint te komen. “Kies daarom eerder voor een template cv waar je die persoonlijke gegevens zelf kunt verplaatsen.”

Is het voor recruiters zelf ook niet gewoon handig en overzichtelijk om een naam bovenaan te hebben? “Je kunt in de header bijvoorbeeld wel cv + functie + naam/voornaam plaatsen”, nuanceert hij. “Het gaat vooral om al de andere gegevens zoals straat, geboortedatum of geboorteplaats.”

(William Visterin)

31 augustus 2020
Anderen bekeken ook