Variabel loon
Vorige

1 van 62

Volgende

Wat is een variabel loon?

12 augustus 2019
Een variabel loon wordt ook wel een bonus of een commissie genoemd. Een deel van je inkomen kan dus bestaan uit een loon dat afhankelijk is van jouw prestaties of die van je team.
Variabel loon

Individuele commissies worden vaak toegekend aan bijvoorbeeld verkopers, commerciële bedienden, managers enzovoort, maar een variabel loon heeft de jongste jaren ook zijn intrede gedaan in andere functies. Momenteel zou zowat 40 procent van de werknemers een of andere vorm van variabel loon krijgen.

Vakbonden vinden dat je – indien mogelijk - best kiest voor een zo groot mogelijk deel vast loon, dus een hoger brutoloon (hoewel het aandeel extralegale voordelen en variabel loon steeds groter wordt). Dat zorgt ervoor dat je steeds zeker bent van je vaste nettoloon en je meer sociale zekerheidsrechten opbouwt. Daarbij zorgt een hoger brutoloon voor meer vakantiegeld, een hogere dertiende maand enzovoort.

Variabel loon (individuele bonus of commissieloon) wordt wel meegeteld voor de berekening van het pensioen, van het vakantiegeld, van eventuele werkloosheidsuitkeringen …

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook