Woon-werk & reisvergoeding
Vorige

1 van 62

Volgende
Volgend artikel:

Wordt mijn woon-werkverkeer vergoed?

Wat is een representatievergoeding en wie krijgt ze?

Wat is een representatievergoeding en wie krijgt ze
Het loon dat je maandelijks ontvangt van je baas is de afgesproken vergoeding die je krijgt voor je inzet en gewerkte uren. Maar wist je dat je in sommige gevallen ook nog eens vergoed kunt worden voor gemaakte onkosten?

Onbekend is onbemind: 5 mogelijke vergoedingen op een rij...

1. Vergoeding voor thuiswerk

Wie soms van thuis uit werkt, kan in bepaalde gevallen een belastingvrije onkostenvergoeding krijgen van maximaal 148,73 euro per maand. Deze bureauvergoeding dekt grotendeels de kosten (bv. klein kantoormateriaal, elektriciteit, onderhoud en reiniging van je bureau, …) die je gemaakt hebt om in optimale omstandigheden vanuit je home office te kunnen werken.

Voorwaarde is wel dat je structureel en op regelmatige basis telewerkt, d.w.z. minstens 1 volledige dag (of 2 halve dagen) per week.

Naast die bureauvergoeding kun je ook nog een bijkomende vergoeding van maximaal 20 euro krijgen voor je privé internetaansluiting en -abonnement of maximaal 10 euro per maand voor het professioneel gebruik van je eigen tweede computer. Het gebruik van je eigen printer of scanner zonder je privécomputer kan je tot 5 euro per maand per item opbrengen (maximaal gedurende 3 jaar).

Lees ook: Hoeveel bedraagt de vergoeding voor thuiswerk?

2. BYOD (Bring Your Own Device) vergoeding

Wanneer je beroepshalve je eigen smartphone of computer moet gebruiken om je werk te kunnen uitvoeren, kun je een forfaitaire vergoeding van maximaal 40 euro per maand krijgen (= 20 euro voor het toestel en 20 euro voor het internetabonnement). Deze som is belastingvrij.

Voorwaarde is wel dat je moet bewijzen dat je de devices structureel en op regelmatige basis gebruikt voor je werk (bv. wanneer je elke vrijdag telewerkt) en dat er een BYOD policy werd afgesloten in het bedrijf.

Voor de opportunisten onder ons: je kunt niet dubbel cashen. Een combinatie van een maximale bureauvergoeding en een BYOD vergoeding is dus niet mogelijk. Wel kan de BYOD gecombineerd worden met een specifieke vergoeding voor telewerk.

Extra: Heb je nog recht op een woon-werkvergoeding als je (vooral) thuiswerkt?

3. Kosten voor je bedrijfswagen

Met een modderige bedrijfswagen aankomen bij een klant is geen zicht. Een periodieke poetsbeurt bij de carwash is in dit geval een slimme zet. Je kunt hiervoor tot maximaal 15 euro per maand vergoed krijgen. Ook voor de vele maandelijkse parkeertickets kun je een vergoeding van maximaal 15 euro per maand ontvangen. Beide bedragen zijn belastingvrij.

CHECK: In welke functies heb je de meeste kans op een bedrijfswagen?
Gelukkig met wat je verdient?

4. Representatiekosten

Je netwerk opbouwen en je bestaande zakenrelaties onderhouden kost soms geld. Denk maar aan traktaties die gemaakt worden tijdens een vergadering, relatiegeschenken of het lidmaatschap van een beroepsvereniging of zakenclub.

Ook interne kosten in functie van recepties of teambuilding activiteiten kunnen in bepaalde gevallen forfaitair vergoed worden. Bedragen kunnen variëren maar gemiddeld bedraagt het bedrag zo’n 25 tot 50 euro per maand, belastingvrij.

Let wel: een etentje met geselecteerde collega’s bij jou thuis, een spontane café chantant in de bistro om de hoek of een babyborrel in een hip parochiezaaltje wordt in principe niet aanzien als een professionele uitgave.

5. Aankoop en onderhoud van werkkledij

Kleren maken de man/vrouw en zeker in representatieve functies is een stijlvolle outfit een absolute must. Ook wanneer je werkkledij draagt in functie van je job, kun je een vergoeding krijgen voor het aankopen en onderhouden van je werkkledij (bv. kostuum, uniform, overall). Concreet: 2,04 euro per dag voor het aankopen van werkkledij en 2,04 euro per dag voor het onderhoud van werkkledij.

Let wel: je casual outfit voor thuis met de bijbehorende sneakers en diadeem kun je helaas niet inbrengen als representatieve kost.

Wil je als werknemer echt het onderste uit de kan hebben? Check dan hier de volledige lijst met gangbare beroepskosten.

Ontdek: Welke beroepskosten kan ik aftrekken van de belastingen?

(fd)

21 juni 2023
Anderen bekeken ook