Ongewenst gedrag Vorige

1 van 242

Volgende

Wat is de juiste manier om op roddels te reageren?

Roddelen is iets wat altijd zal blijven bestaan en wat eigen is aan mensen. Het kan over een vrij onschuldige vorm van communiceren gaan.

11 februari 2009

Delen

Soms is roddelen onschuldig

Soms is het ook goed dat mensen hun hart kunnen luchten en niet met frustraties blijven zitten. Een milde vorm van roddelen bevordert dikwijls zelfs te teamgeest in een groep.

Distantieer jezelf van gemene roddels

Wanneer het echter over gemene dingen gaat en men anderen bewust probeert te kwetsen is het goed om je hiervan te distantiëren. Op deze manier blijf je trouw aan jezelf. Het heeft weinig zin om ertegenin te gaan, aangezien dit meestal het tegenovergestelde effect heeft.

Al kan je altijd aangeven waarom je het kwetsend vindt en dat je er liever niet bij betrokken wordt. Probeer dit echter op een volwassen en integere manier te doen, zonder anderen te beschuldigen. Als de groep zich dan toch tegen je keert, sta je tenminste recht in je schoenen.

Wend je tot een vertrouwenspersoon

Waarschijnlijk zal het wel overwaaien, maar als de situatie voor jou te moeilijk wordt kan je je steeds wenden tot een vertrouwenspersoon of je hr-manager om te bemiddelen in het conflict of om gewoon een luisterend oor te zijn.

Met dank aan Ilse Claes, arbeidspsychologe en business group talent manager bij Tessenderlo Group.      

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?