Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 733

Volgende
Volgend artikel:

De opmars van de ‘nine-to-five-mentaliteit’

Wat doe je in een leven van 4.000 weken?

Timemanagement
4.000 weken: dat is onze gemiddelde levensduur hier op aarde. “Absurd, belachelijk, beledigend kort”, lezen we in het gelijknamige boek van Oliver Burkeman dat ons een nieuwe visie op tijdsbesteding wil bieden.

Het boek van Burkeman start met een dubbele binnenkaft met daarin een bolletje voor elk van de 4.000 weken die een mens krijgt. Want als je ervan uitgaat dat je tachtig wordt in dit leven, dan heb je 4.000 weken te gaan. Die periode is niet alleen korter dan velen inschatten, de tijd lijkt ook alsmaar sneller te gaan naarmate je ouder wordt.

“We beschikken over het geestelijke vermogen om nagenoeg oneindig ambitieuze plannen te bedenken, maar hebben geen tijd om die ook te verwezenlijken”, schrijft Burkeman in zijn boek. “We worden al jaren bedolven met advies hoe we onze tijd efficiënter moeten inrichten, maar paradoxaal genoeg ervaar je alleen maar meer druk en voel je je leger.”

Ontdek: Word jij gedreven door gezonde ambitie of bewijsdrang?

Door steeds productiever te worden, word je ook steeds gehaaster. “Als je probeert al je klussen weg te werken, loopt je agenda alleen maar sneller vol”, klinkt het. De meest effectieve tijdmanagementtechniek is de werkelijkheid onder ogen zien en de beperkte tijd die we hebben omhelzen.

“Er is geen reden om aan te nemen dat er tijd zal zijn voor alles wat jij, en je werkgever, belangrijk vindt. Je moet kiezen voor een beperkt aantal dingen. En je moet ook dankbaar zijn om te kiezen.” Het is een fenomeen dat Burkeman ervaart bij mensen die een ernstige ziekte of zwaar ongeluk overleefden. “Zij zijn net dankbaar dat ze mogen kiezen.”

“Of om een voorbeeld te geven: doordat je met iemand trouwt, sluit je de mogelijkheid uit dat je een ander tegen het lijf loopt. En juist daardoor geef je je huwelijk zin en betekenis”, schrijft Burkeman, die het omschrijft als de ‘joy of missing out’.

Extra: Wat doet je verkeerde beslissingen nemen?

Nietsdoen

Dus als een activiteit écht belangrijk voor je is, dan kun je daar maar op één manier gegarandeerd tijd voor vrijmaken: door dat vandaag te doen. “Richt je ook op wat je al af hebt, en niet alleen op wat je nog moet doen.”

De kunst van het niksen: belangrijker dan je denkt!

Burkeman raadt verder ook aan om grenzen te stellen aan lopende projecten en nooit aan twee grote projecten tegelijk te werken. Weersta ook aan de lokroep van lagere prioriteiten. “Je moet neen zeggen tegen allerlei saaie dingen die je helemaal niet wílt doen”, klinkt het. “Je kunt beter je aandacht richten op het bewust en goed doen van wat je gekozen hebt.”

En ten slotte: train jezelf in nietsdoen. “Veel mensen denken dat ze in de weer moeten zijn om toekomstige doelen te bereiken, waardoor ze alle voldoening uitstellen tot een moment dat nooit aanbreekt.”

4000 weken

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

2 november 2022
Anderen bekeken ook