Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Wees geen olifant, design je eigen job

Wat als je té verantwoordelijk bent?

Je verantwoordelijk voelen op het werk is een heel goede eigenschap. “Maar een té groot verantwoordelijkheidsgevoel kan je ziek maken”, vertelt Nell van de Ligt, stress en burn-outexpert.
#

Voorbeeld 1: de doorzetter
Omdat je meer taken hebt gekregen, moet je langer doorwerken om al je werk op tijd af te krijgen. Je bent moe en hebt geen tijd meer voor jezelf, maar je vindt je werk belangrijker dan rust nemen. Het werk gaat steeds meer tijd vragen en jij gaat daar in mee, want je snapt ook wel dat er anders een groot probleem ontstaat op het werk. Je vindt dit een prima oplossing.

Voorbeeld 2: de manager die niet delegeert
Als manager ga je de taken die blijven liggen op je afdeling zelf op jou nemen. Het werk moet doorgaan en je wil je medewerkers er niet mee belasten. Je weet niet hoe je de afdeling anders draaiende moet houden en gaat daarom maar zelf aan de slag.

Hoe ver gaat je verantwoordelijkheid?

“Het is heel goed als je verantwoordelijkheid opneemt voor de taken die van je verwacht worden, zodat het werk goed loopt. Maar de kern is dat als je je té verantwoordelijk voelt over de situatie, je beeld vertroebelt en de hele situatie je persoonlijk probleem wordt. Je ziet niet meer dat er grenzen zijn en dat er ook een verantwoordelijkheid is vanuit de organisatie”, aldus Nell van de Ligt.

Op dat moment is het nodig om afstand te nemen van de situatie. “Dat geeft overzicht en helderheid, en maakt dat je weer realistisch naar de zaken kan kijken. Je moet terug naar de realiteit om goed te kunnen blijven functioneren. Want bij onvoldoende afstand laat je je leiden door emoties, waardoor je beeld vertroebelt en je minder mogelijkheden ziet. Je kijkt vanuit je persoonlijke beleving en niet vanuit het grotere geheel of vanuit de organisatie.”

Er even helemaal uit

Afstand nemen is niet altijd makkelijk. Nell van de Ligt: “Soms is het letterlijk en figuurlijk nodig om uit de situatie te stappen om emotioneel afstand te kunnen nemen en reëel te kunnen kijken. Als iets je nauw aan het hart ligt, is het moeilijk om los te komen van je gevoelens. Dan moet je er even helemaal uit.”

Ben je té verantwoordelijk? 3 tips

Ze draaien allemaal rond afstand nemen ...

1. Helikopterperspectief
Stel je voor dat je vanuit de lucht naar jezelf kijkt. Door de afstand kan je overzicht krijgen over de situatie: zo kan je de grote lijnen zien en de vervolgstappen bepalen.

2. Kijk kritisch naar jezelf
Analyseer vanuit deze positie de situatie. Kijk naar de verantwoordelijkheid die je hebt en die je zelf ervaart. Wat zijn je gedrag en houding, en de gevolgen daarvan. (Soms helpt het om te doen alsof je naar een collega kijkt.) Wat is je positie en je verantwoordelijkheid? Wat zijn je verwachtingen en bevoegdheden vanuit je functie? Schrijf de opmerkingen, en de voor -en nadelen op van wat je doet.

3. Wat zou je jezelf willen adviseren in deze situatie?
Hoe los je de situatie op? Is de verantwoordelijkheid die je voelt reëel? Wat wil je anders zien of veranderen? Schrijf op hoe je deze adviezen in praktijk kan brengen.

(mr) 

Nell van de Ligt is stress- en burn-outexpert. Nadat ze zelf een burn-out heeft gehad, is ze op zoek gegaan naar wat stress en burn-out nu precies inhouden. In 2007 richtte ze haar bedrijf Ligtpunt op om leidinggevenden te trainen die willen voorkomen dat medewerkers uitvallen door stress en burn-out. Naast deze training begeleidt ze ook medewerkers die een burn-out dreigen op te lopen of die een burn-out hebben. Op www.ligtpunt.nl. kan je het gratis e-boekje ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aanvragen. 

14 maart 2012
Anderen bekeken ook