Net afgestudeerd
Vorige

1 van 160

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

Wanneer kies je best voor freelance werk?

freelance werk
Meer en meer mensen kiezen ervoor om hun carrière als zelfstandige uit te bouwen en kiezen voor het freelance-bestaan. Maar blijkbaar wordt freelance werken eens zo interessant in bepaalde levensfasen.

Dat er dingen aan het veranderen zijn in het arbeidslandschap is stilaan wel duidelijk. Naast flexibele werkmogelijkheden wint ook het freelance-statuut aan populariteit.

Jeff Wald en Jeffrey Leventhal, beide oprichters van het freelance-platform Work Market, merken wel dat dit statuut vooral in trek is bij mensen in bepaalde levensfases.

1. Pas afgestudeerden

Het klassieke traject van hogeschool- of uniefcarrière naar diploma naar 9-to-5-job is niet meer zo evident. “Door de veranderingen op de arbeidsmarkt de voorbije jaren is er een andere visie op dat parcours ontstaan”, beweren Wald en Leventhal in het toonaangevende magazine Forbes.

Pas afgestudeerde jongeren zien meer kansen in het freelance-statuut om hun carrière in te zetten. “Ongeacht de gevolgde opleiding stimuleert het freelance-statuut de jonge arbeidskracht om diverse carrièremogelijkheden en werkomgevingen uit te proberen. De freelancer kan daardoor ontdekken welke richtingen en activiteiten binnen zijn interesses en mogelijkheden liggen en bepalen in welke richting hij zijn carrière wil sturen.”

E-gids: Klaar voor je eerste job!

2. Drempelmomenten

Maar ook andere omstandigheden kunnen de interesse voor het zelfstandigenstatuut aanwakkeren, zoals bijvoorbeeld een verhuis, gezinsuitbreiding, gezondheidsredenen enzovoort. Vooral situaties die flexibiliteit en controle over de eigen agenda vereisen.

Volgens Wald en Leventhal leiden deze situaties anders vaak tot het stopzetten van de carrière of het inlassen van een (ongewilde) pauze. Freelance werken is dan een welkome oplossing.

Ontdek: Waarom zou ik als zelfstandige starten?

3. Pensioen

Ook voor oudere werknemers is het zelfstandigenstatuut een manier om hun carrière te verlengen. Niet iedereen is klaar om afscheid te nemen van het werkende leven op pensioenleeftijd. Bedrijven profiteren hier ook van, want zij kunnen langer gebruik maken van de know-how en het talent van deze ervaren professionals.

De populariteit van het statuut komt dus vooral neer op flexibiliteit. Een aspect dat zowel in het voordeel is van de werknemer als de werkgever.

Op pensioen: 3 tips om het zwarte gat te vullen

(sjv) - Bron : Express.be

25 augustus 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook