Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Wanneer is het tijd voor een andere job?

We slijten heel wat van onze dagen op de werkvloer en dus is het belangrijk dat we er ons goed voelen. Nochtans zijn heel wat mensen door de jaren heen vastgeroest in hun job, met alle gevolgen van dien.
#

Andrea Kay, loopbaanadviseur en auteur van het boek "Life's a B*tch and Then You Change Careers”, vertelt je wanneer het moment aangebroken is om een nieuwe job te zoeken.

Heb je alles geprobeerd?

Andrea benadrukt dat je de volgende 5 signalen zeker niet als een excuus mag gebruiken om te willen vertrekken. Het is belangrijk dat je eerst zelf het uiterste uit de kast haalt en je best doet om de slechte situatie te verbeteren, in overleg met je baas of de personeelsdienst.

Je moet jezelf afvragen: heb ik alles gedaan wat ik kon om hier een leuke werksituatie of geslaagde carrière uit te bouwen? Wanneer je daarna nog steeds ontevreden bent, is je job waarschijnlijk gewoon niet de juiste.

Het is tijd voor een andere job…

  1. Wanneer je er elke dag tegenop ziet om naar je werk te gaan
    “Word je 's ochtends wakker en zie je er tegenop om van huis naar kantoor te gaan? Heb je dit gevoel ook de avond ervoor al, wanneer je in je bed kruipt? De hoogste tijd dan om iets nieuws te zoeken”, aldus Kay. “Niemand verwacht natuurlijk dat je elke ochtend staat te springen van geluk. Een voortdurende werkgerelateerde angst is echter een veelbetekenend signaal dat je professioneel niet op de juiste plaats zit.”
  2. Wanneer je geen plezier beleeft aan je dagelijkse verantwoordelijkheden
    Elke job heeft z’n minder leuke kantjes. Toch is het belangrijk dat je globaal gezien plezier beleeft aan je werk en je dagelijkse verantwoordelijkheden. “De dingen die je elke dag doet, dienen aan te sluiten op je sterke punten en dat zijn de dingen die je graag doet en goed doet”, zegt Kay. “Als jij goed bent in het praten met anderen, heb je het waarschijnlijk niet naar je zin wanneer je de hele dag met getallen en spreadsheets moet werken.”
  3. Wanneer de bedrijfscultuur en –omgeving je niet liggen
    Passen de waarden van het bedrijf bij je eigen waarden? Voel je je thuis in je werkomgeving? “Wanneer je graag al je tijd in de buitenlucht doorbrengt, ben je wellicht niet gelukkig als je dag in dag uit achter een bureau zit”, verduidelijkt Kay.
  4. Wanneer het niet klikt met je baas
    Problemen met de baas vormen de belangrijkste reden die medewerkers opgeven voor het zoeken naar ander werk. "Bepaal wat een ideale relatie met je baas zou zijn zodat je er zelf aan kunt werken of weet waarop je moet letten," geeft Kay als tip. “Heb je graag iemand die nauw met je samenwerkt of werk je liever voor iemand die meer op afstand blijft? Pas nadat je hebt bepaald wat ideaal is, kun je beoordelen of je relatie daar al dan niet aan voldoet.”
  5. Wanneer je geen ruimte voor groei of loopbaanbegeleiding ziet
    “Wanneer je bedrijf geen belang hecht aan training en professionele ontwikkeling, heb je reden tot ongerustheid. Ook wanneer je al jaren vastzit in dezelfde functie en de wens hebt om een stapje hogerop te komen maar daar niet de kans voor krijgt, kan het raadzaam zijn om je situatie eens opnieuw te overwegen”, stelt Kay.
  

> Start hier je zoektocht naar een nieuwe job.

12 oktober 2009

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook