Gezondheid
Vorige

1 van 702

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet werkdruk met je lichaam?

Waarom wintertijd beter is voor de gezondheid

Bij de overgang van zomer- naar wintertijd hebben we de klok weer een uurtje achteruit gezet. En dat is helemaal zo slecht nog niet, want de wintertijd is veel beter voor de gezondheid dan de zomertijd.

Iedereen maakt er zich schuldig aan: op de dag dat de klok een uur achteruitgaat, blijven we een uurtje langer in bed. Over precies vijf maanden gebeurt ‘gewoon’ het omgekeerde en kunnen we opnieuw maandenlang genieten van langere dagen. Hoe fijn het ook mag zijn, het lichaam is allesbehalve gelukkig met die twee verschillende tijden!

Gezondheidsproblemen

Hoe dat komt? Wel, het menselijk lichaam heeft een interne biologische klok die zorgt voor het slaap-waakritme, maar het regelt evengoed de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en de hartfrequentie. Die klok wordt op zijn beurt elke dag gelijkgezet door het licht. Je staat op als het licht begint te worden, en je gaat slapen wanneer het donker is. De licht-donkercyclus, dus.

Maar dat is niet voor iedereen zo. Denk maar aan shiftwerkers, of mensen die vaak verschillende tijdszones overbruggen, zoals stewards en piloten. Zij leven helemaal niet op het ritme van hun lichaamsklok, en dat kan op lange termijn slaapproblemen, een verminderde concentratie, diabetes, hart- en vaatziekten of zelfs kanker in de hand werken.

De sociale jetlag

Maar het zijn zeker niet alleen stewards en piloten die niet luisteren naar hun biologische klok. Ook de gewone werkmens doet het. Als je bijvoorbeeld op werkdagen eerder wordt gewekt dan je biologische klok aangeeft, dan leef je eveneens niet in het juiste ritme. Dat wordt dan de sociale jetlag genoemd. En wist je dat heel wat mensen op een doordeweekse dag gemiddeld twee uur te weinig slapen?

De zomertijd zorgt nog sneller voor zo’n sociale jetlag. ’s Morgens moeten we een uur vroeger wakker worden, maar we gaan ’s avonds niet vroeger slapen. Net omdat het langer licht is. En dan neemt de kans op die sociale jetlag alleen maar toe.

De chronotypes

Alles hangt natuurlijk ook af van je chronotype, ofwel het moment waarop je volgens je biologische klok het meest actief bent. Zo heb je ochtendmensen, die ’s morgens helemaal geen problemen hebben om op te staan. Avondmensen daarentegen geraken maar moeilijk uit bed zonder wekker, net omdat ze ’s avonds langer opblijven.

De meeste kinderen zijn trouwens ochtendmensen. In de zomer slapen ze lekker lang uit, omdat het ’s avonds langer licht is. In de winter geraken ze dan weer makkelijk uit bed. Hoe ouder ze worden, hoe meer de biologische klok verschuift naar een later chronotype, om vervolgens rond hun twintigste weer te verschuiven naar een vroeger type.

(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad

21 oktober 2019
Anderen bekeken ook