Kledij
Vorige

1 van 85

Volgende
Volgend artikel:

Dresscode: pak en das. Betaald door de firma?

Waarom Mark Zuckerberg elke dag hetzelfde t-shirt draagt?

Zuckerberg in t-shirt
Wanneer iemand je vraagt wie Mark Zuckerberg is, kan je gemakkelijk zeggen wat hij doet... en waarschijnlijk zelfs wat hij aan heeft.

Mark Zuckerberg is de oprichter van Facebook en één van de rijkste mensen op de wereld. Toch zal je hem niet gemakkelijk in extravagante outfits zien. Integendeel, zijn garderobe ziet er maar wat eentonig en eigenlijk helemaal niet zo duur uit.

Zuckerberg uniform

Afgezien van de occasionele bruine of zwarte hoodie of vest met kap, draagt de jonge miljardair eigenlijk alleen maar jeans en een grijze t-shirt. Eigenlijk zo goed als altijd dezelfde grijze t-shirt. Of toch niet. Zuckerberg heeft namelijk een kast vol grijze t-shirts, maar wel maar 2 verschillende soorten: een lichte grijze en een blauwgrijze variant.

Een bewuste keuze zo blijkt.

Warderobe Zuckerberg

“Ik wil mijn leven echt zo opgeruimd mogelijk maken, zodat ik zo weinig mogelijk beslissingen moet maken over eender wat, behalve over hoe ik het best deze gemeenschap kan dienen,” verklaarde Zuckerberg. “Ik zit in een erg bevoorrechte positie, waar ik elke morgen wakker word en meer dan een miljard mensen kan helpen en dienen. Het voelt voor mij aan alsof ik mijn job niet doe als ik mijn energie verspil aan dingen die belachelijk of frivool zijn in mijn leven.”

Ontdek: Twee fouten en drie regels voor je kledij op kantoor

Decision fatigue

Beslissingen maken, vreet een deel van onze energie weg. Zelfs de kleinste keuzes kunnen voor ‘decision fatigue’ of beslissingsvermoeidheid zorgen. We verspillen vaak zo veel tijd met kleine irrelevante keuzes maken dat we minder tijd en energie steken in waardevolle en relevante bezigheden, vindt Daniel Levitin, een professor psychologie en gedragswetenschappen. Je druk maken over triviale dingen kost ongeveer evenveel energie als nadenken over belangrijke dingen.

Sta even stil bij met hoeveel keuzes je elke dag onbewust wordt gebombardeerd, het zal je duizelen. Minder belangrijke beslissingen schrappen of ‘voorprogrammeren’, zoals wat je gaat eten of welke kleren je gaat dragen, zorgt ervoor dat je weer meer tijd hebt voor andere zaken. Een reden waarom mensen met een goede routine vaak extra productief zijn. Zij hoeven vaak niet meer na te denken over wat ze gaan doen en verspillen hier geen tijd mee.

Kleed je voor succes

Zuckerberg is trouwens niet de enige succesvolle persoon die deze filosofie hanteert. Steve Jobs, de voormalige CEO van Apple, hield er ook een sobere look op na met zijn zwarte t-shirt of trui en blauwe jeans. President Obama houdt het ook bewust vrij simpel. Hij draagt bijvoorbeeld enkel grijze of blauwe pakken. “Ik probeer te besparen op beslissingen. Ik wil geen beslissingen maken over wat ik eet of wat ik draag. Want ik heb te veel andere beslissingen om te maken.”

Extra: 7 tips voor de juiste werkoutfit

Matilda Kahl, een art director voor een reclamebureau in New York, kreeg heel wat media-aandacht, toen ze in een artikel onthulde dat ze al 3 jaar lang dezelfde outfit had aangehad om te gaan werken. “De simpele keuze om een werkuniform te dragen, heeft mij al ontelbaar veel uren uitgespaard waar ik anders zou gedacht hebben: “wat ga ik vandaag in godsnaam dragen?” Eigenlijk zijn deze zwarte broeken en witte bloezen een belangrijke dagelijkse herinnering geworden aan het feit dat ik controle heb.”

Mathilda Kahl

Je kleden als een succesvolle miljonair was met andere woorden nog nooit zo gemakkelijk. Misschien is een – gepersonaliseerd - uniform nog niet zo’n slecht idee?

Check ook: Solliciteren in stijl, dress for success (e-gids)

(sjv) - Bron : The Independent / attn: / Inc. / Forbes

26 april 2016
Anderen bekeken ook