Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

Train je brein met deze 10 praktische tips

Train je brein
Slim is sexy. Maar hoe word je slimmer – en dus sexyer – zonder al te veel moeite? Simpel, door eenvoudigweg een paar slimme tips op te volgen.

1. Durf na te denken

Wanneer je op een vraag het antwoord schuldig bent, hoef je je zeker niet te schamen, want wie slim is denkt rustig na en zoekt het antwoord. Ook wie een bepaald onderwerp verder wil uitdiepen, neemt de tijd om er even in te verdwijnen, desnoods tijdens een siësta of pauze.

Leg je desnoods neer op bed of in een zetel en verlies jezelf in de oneindige diepte van het plafond: wedden dat je kennis en inspirerende ideëen zult ontvangen?

2. Oefening baart verstand

Met een eenmalige inspanning zul je op termijn niet zo veel resultaten bereiken. De kunst is om je geheugen te trainen zodat je nieuwe informatie beter onthoudt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het letterlijk opschrijven van informatie en gegevens en het onthouden van telefoonnummers (al dan niet met een ezelsbruggetje).

Digitalisering mag dan wel het nieuwe normaal zijn, laat je cognitieve vermogens niet in slaap wiegen door de verregaande automatisering en de heilige autocorrectie tijdens het schrijven.

3. Deel je kennis

Sharing is caring. Speel dus niet soloslim maar deel je kennis en inzichten met zo veel mogelijk andere mensen. Met wat geluk krijg je ook nog eens positieve kritiek waardoor je je eigen kennis grondig onder de loep kunt nemen… om – met wat geluk – nog slimmer te worden.

4. Ochtendstond? Jawel!

Voor de langslapers, nachtraven, avondtypes en jonge ouders een uitdagende tip… maar met de nodige inzet wordt je dubbel en dik beloond. Zorg eerst en vooral voor een haalbare, eenvoudige ochtendroutine. Begin je dag met wat tijd voor jezelf en voer wat structurele taken uit: zet je wekker telkens op hetzelfde uur, eet en drink gezond, neem buiten een frisse neus en doe wat stretchoefeningen.

Ochtendstond heeft wel degelijk goud in de mond en je kunt tijdens die gouden uren heel wat bergjes werk verzetten… als je de volgende tip uitvoert natuurlijk.

Als avondmens in een 9-to-5-job: 4 tips

5. Ga op tijd slapen

Met de kippen op stok of niet, wie op tijd zijn of haar bed opzoekt (om te slapen) pakt het verstandig aan en is ’s ochtends mentaal beter uitgerust.

Koffie en vette snacks net voor het slapengaan zijn een slecht idee want het stimuleert je hersenactiviteit net wanneer je tot rust moet komen. Bovendien zorgt het eten voor een zwaar gevoel in je maag: niets is zo onaangenaam als met een bolle buik neerliggen in een comfortabel bed. Vermijd zo veel mogelijk computerschermen maar probeer eerder… de volgende tip op te volgen.

Extra: 11 tips om beter te slapen

6. Lees wat vaker een boek

Kun je je nog voorstellen hoe het vroeger was vóór je een smartphone, Netflix of sociale media had? Inderdaad: mentaal een pak rustiger en aangenamer voor je ogen. Een goed boek of tijdschrift kan je heel wat nuttige informatie en een uitgebreidere woordkennis opleveren en het belast je ogen niet hard. Ben je moe gelezen? Leg dan je boek met een voldaan gevoel neer en maak in alle rust en vertrouwen de geplande reis naar dromenland.

7. Laat je niet leiden door afleiding

Voel je je soms ook zo overprikkeld? Perfect begrijpbaar want de hoeveelheid prikkels en afleiding in ons leven is all over the place, zowel offline als online. Vergeet je FOMO maar beperk je tot wat je écht interesseert.

Wees de kapitein van je eigen schip en bepaal zelf welke prikkels en hoeveelheid informatie je wil ontvangen: zo raak je niet overbelast en staat je brein open voor nieuwe, interessante informatie die jouw verstand een welverdiende upgrade geeft.

TEST: Hoe snel ben jij afgeleid op je werk?

8. Neem een cultuurbad

Gun jezelf een boeiende filmvoorstelling, een creatieve tentoonstelling of een goed theaterstuk. Artiesten hebben vaak de neiging om out-of-the-box te denken, geniet van hun uitzonderlijk talent en laat je overweldigen door hun inzichten en bedenkingen. Ook het volgen van muziekles of een creatieve workshop kan je heel wat interessante skills en kennis opleveren.

9. Een slimme(re) vriend is er twee waard

Echte vriendschap is goud waard en dan maakt het niet uit waar hij of zij in het dagelijkse leven mee bezig is. Het maakt je leven alleen maar aangenamer en positiever. Leer je nieuwe mensen kennen die een andere, hoger opgeleide achtergrond hebben dan die van jou? Voel je vooral niet te min of bevooroordeeld maar gebruik het contact om die ander beter te leren kennen.

Wedden dat die slimme bolleboos ook een sympathieke vriend kan worden waar je nog iets van kan leren? Deel gerust jouw ervaring en unieke inzichten, misschien kan hij of zij er ook nog slimmer van worden?

10. Beweeg

Zet niet alleen je lichaam in beweging maar ook je brein. Door fysiek te bewegen verhoog je de bloedtoevoer naar je hersenen waardoor je geheugen beter en scherper wordt. Ook de frisse wind tijdens het lopen en de mogelijke runner’s high kunnen zorgen voor inspirerende gedachten en het leggen van interessante linkjes tussen stukjes kennis.

Een gouden inzicht of cognitieve aha-erlebnis tijdens het bewegen maakt je dan nog slimmer, sexyer én sportiever!

CHECK: Hoelang zit jij dagelijks stil?

(fd)

2 november 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!
  2. 6 De 10 officiële feestdagen van 2024
  3. 2 Zelf je ontslag indienen
  4. 7 Tips voor een positief evaluatiegesprek
  5. 3 Een ijzersterke sollicitatiebrief: 2 voorbeelden
  6. 8 10 signalen dat jij je job beu bent
  7. 4 Verdien jij genoeg? Bereken het met ons Jobat Salariskompas
  8. 9 Zo bereken je hoeveel pensioen je zal krijgen
  9. 5 In welke sectoren kan je met een flexijob werken?
  10. 10 Hoeveel salaris krijg je als starter?