Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 732

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

15 ideeën voor jouw perfecte ochtendroutine

Een ochtendroutine is de manier om je dag actief te starten en het nog leuk te maken ook. Een beetje inspiratie nodig? Hier vind je 15 ochtendactiviteiten om aan je eigen ochtendritueel toe te voegen en wat variatie aan je ritme toe te voegen.

1. Beweeg

Welke sport past bij jou? Of je nu ’s ochtends naar een 24-uren fitness rent, nog een halfuurtje gaat zwemmen voor je gaat werken, of gewoon een wandeling gaat maken of een yoga-/ pilatessessie bij je thuis plant, een beetje beweging zet je ochtend goed in. Het beste is om iets kort en krachtig te vinden, maar als je de tijd hebt, kan je natuurlijk voor een langere sportsessie gaan.

Tip: Op YouTube vind je vast wat inspiratie voor een goede ochtendlijke work-out. Denk aan Blogilates en PopSugar die allerlei kant en klare sportsessies op hun kanalen hebben staan.

2. Koffieklets

Een kopje koffie of thee om naar uit te kijken ’s morgens is misschien net wat je nodig hebt om je uit bed te hijsen. Het geeft je een mini-energie boost en is een goede start voor een ochtendroutine. Het kalmeert (in kleine hoeveelheden) en bereid je rustig voor op een anders drukke dag.

Combineer je warme drank met een warme babbel met je partner, ouders of vrienden, maar zorg er dan best voor dat het geen 5 uur ’s morgens is. Behalve als zij ook proberen om vroeg op te staan, dan helpt het misschien motiverend.

3. Mediteer

Wapen je tegen een drukke dag door mindful je ochtend in te zetten. Online vind je verschillende meditatietechnieken en begeleide meditatiesessies om je in gang te zetten.

4. Hypnosesessie

Een minder voor de hand liggende start van je dag: hypnose. Is mediteren niets voor jou dan is een begeleide hypnosesessie dat misschien wel. Ook hier kan je op YouTube terecht voor verschillende mogelijkheden. Het is een fantastische manier om je onderbewustzijn te herprogrammeren. En je hebt verschillende soorten sessies die verschillende onderwerpen aankaarten. Keuze genoeg.

5. Lees/Leer

Neem tijd om te lezen, zij het om te ontspannen of om bij te leren. Hoeveel artikels heb je online opgeslagen om op een later moment te lezen? Welke magazines heb je gekocht en nog niet doorbladerd? Krijg je dagelijks de krant? Zet je dag geïnformeerd in. Of lees een roman, terwijl je je thee drinkt, om je mentaal voor te bereiden op de dag die gaat komen.

6. Dankbaarheid

Er is geen betere manier om je dag positief te beginnen dan eventjes te bezinnen en voor jezelf op te sommen waar je dankbaar voor bent. Je kan het voor jezelf opsommen tijdens het tandenpoetsen of een tastbaar lijstje aanleggen, zolang je maar bewust aan deze dingen denkt. Je zal er goedgezind en gemotiveerder uitkomen.

7. Maak een afspraakje

Waarom kunnen lunchdates wel? En waarom zouden alle afspraakjes na vrijdagavond 18 uur vallen? Laat een frisse wind door je routine waaien en ga ’s morgens op date met je partner of ontmoet je vrienden voor het werk. Dit werkt natuurlijk niet als je ver moet pendelen voor je werk of als je een date buitenshuis wil om 5 uur ’s morgens, dat wordt lastig. Maar het is ideaal voor een ontbijt voor het werk met iemand die in dezelfde richting pendelt of in het weekend. Dan kan je gemakkelijker de eerste ochtendfilm meepikken en eens uitgebreider brunchen.

8. Bevestiging

Praat jezelf wat positiviteit in door doelen te nemen die je (nog) niet bereikt hebt en tegen jezelf te zeggen dat je ze gaat halen of dat je ze al gehaald hebt.

Bijvoorbeeld:

  • Ik ben gelukkig.
  • Ik ben rijk.
  • Ik ben geslaagd voor de test.
  • Ik kan dit.

Je laat je wensen verbaal en mentaal al even uitkomen. Schrijf ze ook op, zodat je ze kan herhalen en morgen nog weet wat vandaag je doelen waren. Herevalueer of je al dichterbij je doel staat. Belangrijk bij deze techniek is wel dat je het zelf kunt geloven. Pas daarom de absolute mantra’s aan naar mantra’s die bij jou passen. Bijvoorbeeld: Ik ben nog niet rijk, maar ik ben bezig met de nodige stappen te zetten om mijn situatie te veranderen.

9. Visualiseer je doelen

Denk ’s ochtends na over wat je die dag wil bereiken. Visualiseer ze om je op je doelen te kunnen concentreren.

10. Maak een to-do-lijstje

Het is beter om je takenlijstje ’s avond klaar te maken, zodat je deze ’s morgens maar moet overlopen, maar dat is niet altijd haalbaar. ’s Morgens bedenk je altijd nog dingen die moeten gedaan worden. Maar gebruik je ochtend vooral om je prioriteiten duidelijk in te plannen.

11. Eet de kikker op

Uh... Niet letterlijk. Het komt van een motto van Mark Twain, die was in de veronderstelling dat als het je job was om een kikker te eten, je dat beter meteen ’s morgens deed dan ben je er ineens vanaf. Is het je job om twee kikkers te eten? Eet dan de grootste eerst. Kwestie van het onaangename uit de weg te hebben.

Kies dus de grootste of zwaarste taak om als eerste af te handelen of toch zo vroeg mogelijk. Dan ben je er gelijk vanaf. Je dag kan er alleen maar op vooruit gaan.

12. Werk een uur voor een eigen project

Plan ’s morgens een uur in om voor jezelf iets op te starten, naast je 9-tot-5-job. Het kan een project zijn, een job in bijberoep, research voor plannen die je aan het maken bent.

13. Dek je bed op

’s Avonds thuiskomen en een opgemaakt bed vinden is leuk. Doe het daarom ’s morgens al. Het geeft je ook al een goed gevoel tijdens je werkdag. Je hebt al iets afgemaakt, iets voorbereid. Het zet al meteen de toon voor de rest van de dag. Maak er daarom een positieve routine van.

14. Denk na over je ontbijt

Het ontbijt is volgens veel experten de belangrijkste maaltijd van de dag. Zeker als je veel energie nodig hebt, is dit het moment om die energie op te doen en een actieve dag te kunnen beginnen.

Maar recent werd het ook populair om periodiek te vasten. Het zou je lichaam een pauze gunnen tussen het verteren door, om zich te herstellen en te rusten. Een techniek die voordelen zou meebrengen voor de gezondheid en zou helpen met het controleren van je gewicht. Grondig onderzoek doen naar de juiste aanpak voor jou, is hier wel geboden. Vraag desnoods raad aan je dokter of dieetspecialist.

15. Neem een koude douche

Kruip je bij het idee van een koude douche extra hard terug onder de wol? Dan is het misschien geen goede oplossing. Maar het is wel een gezonde en stimulerende manier om wakker te worden.

Hou een warm bad/spa-moment voor ’s avonds als je weer thuis bent. Zo heb je nog iets om naar uit te kijken en je avond goed in te zetten.

(sjv) – Bron: Another Success Blog 

30 april 2018
Anderen bekeken ook