Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 722

Volgende

5 tips om je 's ochtends fitter te voelen

’s Ochtends je bed achterlaten is niet altijd even gemakkelijk en zeker niet als je slecht slaapt. Wie niet goed uitgerust is, voelt zich alles behalve fit en kan zich vaak overdag moeilijk concentreren. Maar een slaaptekort is natuurlijk niet de enige reden om je ’s ochtends wat minder optimaal te voelen. Veel mensen krijgen er om verschillende redenen mee te kampen.

Daarom: enkele tips om fitter aan je dag te beginnen!

1. Zorg voor een goede nachtrust

Er zijn mensen die als een blok in slaap vallen op het perfecte uur en fris uitgeslapen wakker worden op het perfecte uur. Je hebt ook andere mensen die constant wakker worden van het kleinste geluid, de hele nacht liggen te piekeren of gewoon slechte slapers zijn.

Hoor jij bij de laatste categorie? Probeer dan om je slaapritme aan te pakken. Een ononderbroken slaap is de sleutel tot een dag vol energie. Het duurt altijd even om terug in een diepe slaap te raken, dus het kleine beetje tijd dat je gebruikt om wakker te worden om naar het wc te gaan of omdat je een sms wil beantwoorden, is een brok tijd die je uit je rusttijd haalt.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Wat kan je zelf zoal doen? Je kan je slaapkamer optimaliseren door ze zo donker mogelijk te maken (goede gordijnen, afgesloten deurkieren, laptop uit …) en een stille omgeving te creëren (isolatie, overbodige apparaten uit, oordopjes …). Ligt je bed goed? Hou je slaapplaats en je werk ook gescheiden. Heb je alle taken afgerond, zodat je daar niet meer over kan piekeren? Sluit een halfuur voor je gaat slapen, je laptop af. Concentreer je op je rust.

Lees ook: Extra tips om beter te slapen. 

Helpt dit niet en word je slaapprobleem groter dan kan je altijd nog naar een slaapkliniek. Neem je rust ernstig.

2. Sta vroeger op

Deze tip gaat misschien niet direct helpen met het beter uitgerust zijn. Nog een keer ronddraaien in je bed lijkt daar een betere remedie voor, maar toch heeft het zijn nut. Wie te laat opstaat, moet zich vaak haasten, waardoor je alsnog vermoeid en gestresseerd op je werk aankomt.

Sta daarom een half uurtje vroeger op en neem de tijd om op een relaxte manier te douchen, uitgebreid te ontbijten en nog eventjes te ontspannen door tv te kijken, een hoofdstuk in je boek te lezen of de krant door te nemen. Op deze manier geniet je meer van je ochtend en voel je je energieker.

Voel je dat je dat halfuur slaap echt mist, probeer dan om je slaapritme wat aan te passen door een halfuur vroeger te gaan slapen.

3. Druk niet op "snooze"

Je wekker instellen om vroeger op te staan, is misschien gemakkelijk, maar de verleiding om op de snooze-knop te drukken is daarom niet weg. Op de knop drukken, je lekker omdraaien en nog wat verder slapen … het is snel gebeurd.

Weersta de verleiding! Die paar minuten kan je toch niet meer in een gezonde, diepe slaap terechtkomen (en als dat wel zo is, dan is dat misschien ook geen goed scenario). Vermijd het risico je te overslapen en benut de tijd die je eigenlijk hebt door vroeger op te staan.

4. Ontbijt!

Veel mensen slaan in al hun haast het ontbijt over. Nochtans is het een van de belangrijkste maaltijden van de dag.

Ontbijt daarom goed. Daarmee bedoelen we niet alleen gezond en voedzaam, maar ook dat je er je tijd voor moet nemen en er een goed tijdstip voor moet uitkiezen. Zo eet je ’s ochtends best vlak nadat je bent opgestaan. Dat boost je metabolisme.

Een goede ontbijtgewoonte levert je een bom energie. Toch nog last van een knagende maag voor het middageten? Of voel je je in de voormiddag wat slapper worden, kies dan voor een gezonde snack, zoals een stuk fruit.

5. Start actief

Je hoeft je geen uur naar de fitness of het zwembad te slepen om je dag actief te beginnen. Hoewel we het ook niet afraden als je daar tijd voor en zin in hebt. Een korte workout van 10 minuutjes is eigenlijk al meer dan genoeg. Een verkwikkende wandeling, een korte jogsessie, wat sit- of push-ups, leveren ook al meteen resultaat. Je vindt ongetwijfeld inspiratie voor korte creatieve workouts online.

Een frisse douche na je korte inspanning zal je ook frisser en fitter doen voelen.

(sjv) 

16 april 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook