Gezondheid
Vorige

1 van 710

Volgende
Volgend artikel:

330.000 werknemers vertonen symptomen van burn-out

Onderhoud je brein: 5 tips

Vrouw speelt piano
Hoera, een vergadering! Hmmm, maar weer met dezelfde collega’s, in dezelfde omgeving waar je eet of slaapt. Laten we euh … gaan wandelen, dat is lang geleden. Niet dus … We zijn met velen die last hebben van de coronasleur. Guess what? Die sleur is niet goed voor je brein. De Nederlandse psycholoog en TEDx-spreker Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek ‘Fokking druk’. Hij geeft tips om je brein te onderhouden.

Je hersenpan bestaat uit biljoenen verbindingen tussen cellen die je elke dag traint. Doe je veel hetzelfde, dan versterk je de verbindingen die je al had. Door nieuwe dingen te doen, maak je nieuwe verbindingen aan. De beste manier om je hersenen te trainen, is ze dus blootstellen aan nieuwe taken en nieuwe informatie.

Wil je je brein gezond houden, doe dan vooral nieuwe dingen. Da’s makkelijker gezegd dan gedaan in deze übersaaie tijden. Hoe doorbreek je de sleur wanneer je zoveel mogelijk in je eigen omgeving moet blijven? Creatief zijn met de mogelijkheden die voorhanden zijn, is de boodschap.

Hieronder vind je vijf nieuwe dingen die je kunt proberen, ter versterking van je hersenpan. Laat die nieuwe verbindingen maar komen!

1. Ga op één been staan terwijl je afwast of terwijl je je tanden poetst

Dat is niet alleen een goede krachttraining, maar ook een geweldige balansoefening. Vind je dit saai? Probeer een op-een-been-staande videovergadering. Jep, met dezelfde collega’s …

2. Leer een instrument bespelen

Dit is hét moment om de gitaar van tante Leen van zolder te halen. Wanneer je muziek maakt, train je je gehoor, ritmegevoel, fijne motoriek én creativiteit.

3. Wissel je bestek van kant: je vork rechts en je mes links

Kortsluiting en nieuwe verbindingen gegarandeerd! Makkelijk is het niet, je vraagt je af hoe die linkshandigen dat doen.

Hoe creatief ben jij? Doe de test!

4. Leer een nieuwe taal

Helaas, nog niet om op vakantie te gaan, maar een nieuwe taal leren stimuleert je brein geweldig hard. Bovendien, hoe grappig is het om in het Vietnamees te kunnen zeggen: “Nee toch, niet weer een Zoom-vergadering!”

Ontdek: 8 manieren om snel een nieuwe taal te leren

5. Jongleer

De klassieker, zelfs met twee balletjes, is al voldoende: je traint dan zicht en oog-handcoördinatie. Die training is niet verloren, je kunt binnenkort de show stelen op feestjes, mochten die ooit weer georganiseerd worden.

Te eenvoudig? Combineer er dan op los: jongleer met je niet-dominante hand, of sta op één been terwijl je een liedje zingt in een vreemde taal. Niet voor beginners, maar je hebt toch genoeg tijd om te oefenen.

Lees ook: 5 tips om sneller nieuwe dingen te leren

Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover de boeken ‘Fokking druk’ (2018), ‘Werken met millennials’ (2019) en ‘Werk kan ook uit’ (2020).

(gg/em) - Bron: AD.nl

5 mei 2021
Anderen bekeken ook