Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 796

Volgende

8 manieren om snel een vreemde taal te leren

Portugees kunnen praten met die Braziliaanse collega van je, foutloos in het Spaans je favoriete fajita’s kunnen bestellen of in Italië perfect de weg kunnen vragen in je beste Italiaans? Veel talen kunnen spreken is een luxe, maar in het leren van een taal kruipt heel wat tijd. Of niet? Op deze 8 manieren leer jij die taal die je altijd al wilde kennen zonder je moe te maken.

1. Speel een spelletje

Met de keuze uit duizenden applicaties op je smartphone, was een nieuwe taal leren nog nooit zo gemakkelijk. Paren maken of kruiswoordraadsels, alles kun je vinden in de Apple Store. Wil je het liever op een serieuze manier aanpakken? Dat kan door een app als Duolingo te downloaden. Door woordjes te combineren met de bijpassende foto’s, vertalingen of lidwoorden kan je snel aan iemand de weg vragen en zelfs die knappe Deense man of Zweedse vrouw mee op date vragen.

Ook is het handig om je taalinstellingen op je telefoon of computer te veranderen. Zo leer je zelfs woordjes wanneer je je tekstverwerker gebruikt. Probeer je hier elke dag een vijftal minuutjes mee bezig te houden. Dat kan tijdens je koffiepauze, op het toilet of net voor je slapen gaat. Maak het jezelf niet te gemakkelijk, en kies een level dat bij je niveau past.

2. Lees het nieuws

Nieuws is overal en heel toegankelijk. Je kan iets bijleren over je favoriete onderwerp en die nieuwe taal beter leren beheersen is ook mooi meegenomen. Of je nu iets leest over lifestyle of over de politieke situatie in het buitenland, het begrijpen van die vreemde taal wordt zo steeds gemakkelijker. Bovendien zie je zo welke zinsconstructies er gebruikt worden. Daarnaast gebruiken journalisten vaak eenvoudige zinnen, zodat iedereen het onderwerp begrijpt. Dat maakt het ook voor jou makkelijker.

3. Luister naar een podcast

Ook podcasts zijn er over elk mogelijk onderwerp en in elke taal. Mensen horen praten in hun moedertaal zorgt ervoor dat je snel de mogelijke nuances en intonatie oppikt. Ook kan je door zinnetjes te herhalen je uitspraak verbeteren. Zet die podcast op wanneer je de bus neemt, in de file staat of net voor je gaat slapen. Misschien word je dan wel wakker als een echte native speaker. Veel podcasts hebben ook een transcript van wat er juist gezegd is geweest. Door dit te lezen, krijg je nog meer voeling met de taal.

4. Schrijf je to-dolijst in jouw keuzetaal

Oefening baart kunst en hoe vaker je de taal die je wil leren gebruikt, hoe sneller je hem onder de knie hebt. Door eenvoudige taken uit te voeren in deze taal, ben je er vaker mee bezig dan je denkt. Een to-dolijst maak je vaak enkele keren per week en je moet er ook regelmatig naar kijken om je afgewerkte taken af te strepen. Je kan dit ook doen met afspraken in je agenda of in je dagboek. Na een tijdje weet je perfect wat je nodig hebt als je in de winkel zoekt naar arance (sinaasappelen in het Italiaans).

5. Gebruik steekkaarten

Elke keer als je een nieuw woord leert, schrijf het op en geef er een leuk verhaaltje aan. Je brein onthoudt een woord heel wat beter als het geassocieerd wordt met een grappige situatie of een speciaal moment. Wanneer je op die ene lange treinrit zit, kun je je steekkaarten eens nakijken en jezelf ondervragen. Makkelijk is ook als je ze ordent per onderwerp. Zo ken je ook synoniemen of woorden die bij elkaar horen.

6. Blader eens door een woordenboek

Natuurlijk kent niemand elk woord dat in het woordenboek staat, maar blader er eens door. Kom je een woord tegen dat je regelmatig zou gebruiken, schrijf het op een steekkaartje en probeer er een zin mee te vormen. Vul je hoofd niet met woorden die je toch nooit gaat gebruiken. Dat heeft weinig zin en de kans dat je het ooit tegenkomt op die ene quizavond georganiseerd door je beste vriendin is klein.

7. Vind taalbuddies

Hoor eens rond, misschien wil er wel iemand dezelfde taal leren als jij. Samen leren is leuker dan alleen. Probeer een groepje op te starten. Je kan proberen om jullie gesprekken vanaf nu in de taal die je wil leren te voeren of elkaar te helpen met ondervragen. Wat ook helpt is als je regelmatig samenkomt. Kies bijvoorbeeld een collega uit waarmee je samen koffiepauze neemt. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je de taal onder de knie hebt. Ook is het een goed idee om elkaar kleine opdrachtjes te geven.

8. Kijk naar reclame

Bijna niemand kijkt graag naar reclame. Toch is reclame de ideale manier om een taal snel op te pikken. Dat komt omdat in reclamespots regelmatig dezelfde woorden herhaald worden. Zo blijft het product langer in het hoofd van de luisteraar hangen. Wil je vooral foutloos kunnen bestellen op restaurant of graag dat ene recept van je Griekse schoonmoeder begrijpen, kies dan voor reclamespots die over eten gaan.

Veel talen kunnen spreken is een luxe, maar met deze acht tips leer je een taal zonder dat het een sleur wordt. Elke dag oefenen is aan te raden, maar dat gaat op 10 minuten tijd. Es fácil, waar wacht je nog op?

(mr) 

17 mei 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook