5 tips om sneller nieuwe dingen te leren

In een steeds veranderende wereld, die onderhevig is aan nieuwe ontwikkelingen en technologieën, is het belangrijk voor werknemers om hun ‘skills’ regelmatig bij te schaven. Maar hoe hou je je kennis en vaardigheden up-to-date? Hoe leer je op een makkelijke manier nieuwe dingen aan? Vijf tips!
#

Een nieuwe vaardigheid verwerven, kan sneller gaan dan je denkt. Met een beetje planning, gezond verstand en doorzettingsvermogen slaag je al snel in je opzet. De volgende vijf stappen kunnen je hierbij helpen …

1. Wat wil je bereiken?

Denk goed na wat je eigenlijk wil bereiken, en op welk niveau je precies wil presteren. Is het voor jou enkel belangrijk om iets onder de knie te hebben, of wil je er echt in uitblinken? Een duidelijk prestatieniveau vastleggen maakt het makkelijker om te bepalen wat je allemaal moet doen om tot dat niveau te komen.

2. Verdeel de vaardigheid in kleine stukjes

De meeste ‘skills’ zijn eigenlijk bundels van kleinere 'subvaardigheden' die gecombineerd worden. Een bepaalde vaardigheid ontmantelen in beheersbare onderdelen maakt het oefenen ervan minder intimiderend en zorgt ervoor dat je stap voor stap bepaalde ‘subskills’ onder controle hebt.

3. Doe voldoende onderzoek

Zoek uit wat de beste manier is om die ene vaardigheid te beheersen. Tijdens je research zullen al snel de belangrijkste technieken en ideeën opduiken, zodat je deze in de praktijk kan omzetten. Vermijd té veel onderzoek, want dat leidt uiteindelijk tot uitstelgedrag. Maak je handen dus zo snel mogelijk vuil!

4. Schakel barrières uit

Hoe meer moeite het kost om iets te oefenen, hoe kleiner de kans dat je gaat volhouden. Elimineer alle mogelijke afleidingen in je omgeving en zorg ervoor dat je de cruciale hulpmiddelen binnen handbereik hebt.

5. Oefen een twintigtal uren

Stop niet totdat je je doel bereikt hebt of ten minste 20 uren (bijvoorbeeld 40 minuten per dag gedurende een maand) hebt geoefend op die ene ‘skill’. Dit helpt je om door te zetten na frustraties die vroeg zullen opduiken. Vind je een inzet van 20 uur, waarmee je al aanzienlijke resultaten kan bereiken, te veel moeite? Dan is die vaardigheid op dit moment gewoonweg niet belangrijk genoeg voor jou en kan je je beter toeleggen op iets anders.

(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com 

26 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook