Ontspanning
Vorige

1 van 513

Volgende
Volgend artikel:

Doe jij ook aan coffee badging?

Schaker doet ook makkelijk goede zetten op het werk

Schakers mannen
Door te schaken ontwikkel je vaardigheden die je vooruithelpen in je loopbaan. Klinkt dit vreemd? Natuurlijk geldt dit niet voor alle beroepen. Heb je een job waar strategisch inzicht, logica en slim vooruitplannen vereist zijn, dan zou je profiteren van regelmatig een potje te schaken.

Verschillende studies tonen aan dat kinderen die schaken beter presteren op school in vakken waar ze logisch moeten denken. Denk maar aan rekenen. Daarnaast zou het ook goed zijn voor je concentratie, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Schaken zou uitstekend zijn voor de hersenen omdat het veel neurale netwerken tegelijk activeert en grote brokken informatie verwerkt.

Hersengymnastiek

Hoewel een expliciete correlatie tussen schaken en betere arbeidsprestaties niet is aangetoond, heeft deze hersengymnastiek allerlei gunstige effecten:

  • Concentratievermogen; om niet te verliezen.
  • Samenwerken op diverse niveaus; verschillende schaakstukken combineren.
  • Out of the box denken; creativiteit aanspreken om oplossingen te vinden.
  • Projectmatig werken; je zetten vooruitplannen.
  • Doorzettingsvermogen; blijven verdedigen ook al ziet het er niet goed uit.
  • Nevenoplossingen zien; alternatieven bedenken als je tegenstander een onverwachte zet maakt.
  • Anticiperen; je speelplan aanpassen aan je tegenspeler.
  • Resultaat analyseren; ook als je gewonnen hebt.

Garry Kasparov, de meest succesvolle schaker aller tijden, schreef er in 2007 een boek over: ’How Life Imitates Chess: Making the Right Moves, from the Board to the Boardroom’. Daarin beschrijft hij met welke strategische en emotionele vaardigheden je resultaten haalt, problemen oplost en de beste beslissingen neemt in competitieve situaties.

Al oogstte Kasparovs boek ook kritiek. Sommige recensenten vonden zijn links tussen succes in schaken en in het professionele leven geforceerd.

Wat doe jij tijdens je middagpauze? Van schaken tot wandelen...

Denken over denken

Onderzoek toont aan dat schakers een sterker cognitief vermogen hebben dan de gemiddelde mens. Al is het niet duidelijk of ze die gekregen hebben door te schaken, of doordat mensen met sterke cognitieve vermogens eerder geneigd zijn om te schaken.

Naar een vrijwillige schaakles op school komen alleen de slimme kinderen. Als die later succesvol zijn in het leven, is de conclusie snel dat het door die schaakles kwam. In werkelijkheid waren zij al slimmer. Een grootmeester zei ooit: ‘Als je wil dat je kinderen goed in wiskunde worden, geef ze dan meer wiskundeles, geen schaakles’.

Lees ook: Speelde de ingenieur vroeger met Lego?

Duidelijk is wel dat schakers het vermogen hebben om metacognitieve overdrachtseffecten te kunnen genereren. Dat wil zeggen dat ze leren denken over hoe ze denken. Dat hebben ze nodig om hun zetten te plannen en hun tegenstander in te schatten. Want zelfs de wereldkampioen schaken is beperkt rationeel. Hij kan niet alles uitrekenen. Ook hij moet keuzes maken. Als hij beter terug kan vallen op het metacognitieve ten opzichte van zijn tegenstander dan is hij in het voordeel en wint hij. Zo ‘eenvoudig’ is het.

Extra... Maak jezelf slimmer in 5 stappen

(gg/em) - Bron: Intermediair

26 april 2021
Anderen bekeken ook