Soorten contracten
Vorige

1 van 75

Volgende
Volgend artikel:

Top 10 van deeltijdse beroepen in België

Top 10 van deeltijdse beroepen in België

Parttime
Wil je graag deeltijds werken, dan zijn de volgende 10 functies misschien iets voor jou? Bij deze top 10 van functies zijn minstens 60% van de mensen deeltijds aan het werk. Vooral jonge werknemers en de wat oudere gaan deeltijds aan de slag.

De jobs waar je het meest deeltijds kan werken zijn: kassier, huishoud- of poetshulp, thuiszorgmedewerker en psycholoog. Dat blijkt allemaal uit cijfers van HR-adviseur SD Worx, gebaseerd op 106.000 deeltijdse werknemers. Het gaat om jobs in de privésector in België, waardoor bijvoorbeeld een beroep als leerkracht niet in dit overzicht staat.

CHECK: Werk jij ook deeltijds?

Ook jongeren!

Bij vrouwen primeert deeltijds werk voor alle leeftijden, met uitzondering van de leeftijd van 24 tot 30 jaar, in deze categorie zijn er het meeste vrouwen voltijds actief. Deeltijds werk piekt bij de -25-jarigen en bij de 50-plussers.

“Die piek bij jongeren komt vooral doordat -25-jarigen, naast hun studies of andere activiteiten, op zoek zijn naar jobs met flexibele werkschema’s”, oppert Jeroen Neckebrouck, assistent-professor aan de IESE Business School. “Deeltijds werk vind je het meest in horeca, maar ook in de gezondheidszorg, kunst/recreatie, administratie, en handel”, stelt Neckebrouck.

Heb je interesse in een deeltijdse job? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

Top 10 deeltijds

1.  Kassier  92% 
2.  Huishoud-/Poetshulp  89% 
3.  Thuiszorg  87% 
4.  Psycholoog  79% 
5.  Dierenverzorger  72% 
6.  Schoonmaker  71% 
7.  Vroedkundige  70% 
8.  Zorgkundige  68% 
9.  Verkoper  68% 
10.  Kinderbegeleider  64% 
Een leidinggevende die deeltijds werkt: het kan!

En het loon?

Bij een halftijdse betrekking (50%) gaan de lonen weinig stijgen met leeftijd. Vanaf 35 jaar blijft het mediaanloon quasi gelijk. Dit is nog meer het geval bij vrouwen, waar het doorsneeloon voor halftijds werk blijft hangen op ongeveer 1.500 euro. Bij mannen schommelt de mediaanwaarde vanaf 35 jaar rond de 2.500 euro.

Al zijn er qua loon wel grote verschillen, benadrukt Virginie Verschooris, specialist verloning bij SD Worx. “Die deeltijdse lonen zijn afhankelijk van de sector of functie. Zo verdient een (klinisch) psycholoog halftijds 2.300 euro en een zorgkundige 1.770 euro (mediaan).”

Gelukkig met wat je verdient?

(William Visterin) - Bron: SD Worx, 2024

19 februari 2024
  • Jobs voor deeltijds