Smartphone verpest je slaap én carrière
Je smartphone 's avonds laat nog gebruiken is nefast voor je slaap en je werkprestaties de dag nadien. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.
Eerder dit jaar lichtte professor Siegel in een video van Business Insider toe welke de negatieve effecten op jouw hersenen en lichaam kunnen zijn. Kort samengevat komt het erop neer dat je je ogen blootstelt aan een stroom fotonen. Dit zijn een soort lichtstralen die je hersenen laten weten dat ze moeten wakker blijven.
Het licht van je smartphone of tablet remt met andere woorden de productie van melatonine af, het hormoon dat ons slaap-waakritme regelt. Bovendien blijkt het uitermate schadelijk te zijn voor de verbindingen tussen je hersencellen.
Indien je onvoldoende slaapt dan zal je concentratie afnemen en zal je geheugen verslechteren.
Zo stelt de onderzoeker dat tijdens de slaap niet alleen de zenuwcellen rusten, maar dat ondersteunende cellen ook giftige stoffen opruimen. Door ‘s avonds naar tablets of smartphones te kijken, verkorten we onbewust onze nachtrust en vergiftigen we ons brein.
De oplossingen liggen nochtans voor de hand. Leg alle schermpjes een uur voor je naar bed gaat weg en maak gebruik van toepassingen zoals F.lux.
Dit programma past de kleurtemperatuur van je scherm automatisch aan naarmate het avond wordt. Zo krijgt je scherm ’s avonds een gele gloed, wat veel minder vermoeiend voor de ogen is. In het begin is het wat wennen, maar na een paar dagen merk je er niets meer van.
(tc)
Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je smartphone 's avonds laat nog gebruiken is nefast voor je slaap en je werkprestaties de dag nadien. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.
Zeven op de tien smartphonegebruikers heeft zijn toestel bijna altijd binnen handbereik, zo blijkt uit Amerikaanse online onderzoek.
Steeds meer mensen nemen hun laptop of tablet mee naar bed. Niet alleen als ontspanning, ook professionele activiteiten worden uitgevoerd onder de lakens.
E-mail blijft het belangrijkste communicatiemiddel op het werk. 81 procent van de werknemers checkt zijn werkmails zelfs tijdens het weekend, zo blijkt.
Bijna de helft van de werknemers ondervindt door het stijgende gebruik van mobiele apparaten negatieve gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.
Welgeteld 46 Jobat-klanten ondersteunden Rentree tijdens de voorbije eindejaaractie. Rentree biedt gratis dienstverlening rond werk aan (ex-)kankerpatiënten.
Je bent jong en je wilt wat. De eerste stappen in je carrièrepad kunnen best intimiderend zijn. Geen zorgen, wij helpen je op weg.
We vroegen een 23-jarige verhuizer naar zijn jobinhoud en hoeveel hij daarmee maandelijks verdient...
Afgestudeerde profielen worden alsmaar eerder vastgelegd. Ze komen vaak terecht in de bouwsector en in chemie en farma.