Vorige

1 van 60

Volgende
Volgend artikel:

De 10 populairste extralegale voordelen

Tablet of smartphone in bed vergiftigt je brein

15 juni 2015
Volgens dr. Dan Siegel, professor psychiatrie aan de universiteit van Californië, is het gebruik van een tablet of smartphone in bed bijzonder schadelijk.
tablet of smartphone in bed
Door ‘s avonds naar tablets of smartphones te kijken, verkorten we onbewust onze nachtrust en vergiftigen we ons brein.

Eerder dit jaar lichtte professor Siegel in een video van Business Insider toe welke de negatieve effecten op jouw hersenen en lichaam kunnen zijn. Kort samengevat komt het erop neer dat je je ogen blootstelt aan een stroom fotonen. Dit zijn een soort lichtstralen die je hersenen laten weten dat ze moeten wakker blijven.

Het licht van je smartphone of tablet remt met andere woorden de productie van melatonine af, het hormoon dat ons slaap-waakritme regelt. Bovendien blijkt het uitermate schadelijk te zijn voor de verbindingen tussen je hersencellen.

Breinvergifitiging

Indien je onvoldoende slaapt dan zal je concentratie afnemen en zal je geheugen verslechteren.

Zo stelt de onderzoeker dat tijdens de slaap niet alleen de zenuwcellen rusten, maar dat ondersteunende cellen ook giftige stoffen opruimen. Door ‘s avonds naar tablets of smartphones te kijken, verkorten we onbewust onze nachtrust en vergiftigen we ons brein.

 

Mogelijke oplossingen

De oplossingen liggen nochtans voor de hand. Leg alle schermpjes een uur voor je naar bed gaat weg en maak gebruik van toepassingen zoals F.lux.

Dit programma past de kleurtemperatuur van je scherm automatisch aan naarmate het avond wordt. Zo krijgt je scherm ’s avonds een gele gloed, wat veel minder vermoeiend voor de ogen is. In het begin is het wat wennen, maar na een paar dagen merk je er niets meer van.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14892 andere jobs