Gsm
Vorige

1 van 50

Volgende
Volgend artikel:

We krijgen steeds meer extralegale voordelen

Smartphone verpest je slaap én carrière

Je smartphone 's avonds laat nog gebruiken is nefast voor je slaap en je werkprestaties de dag nadien. Dat wijst een Amerikaanse studie uit van de University of Washington. De onderzoekers raden bijgevolg aan om je toestel op tijd uit te schakelen.
#

"Smartphones zijn ontzettend handige hulpmiddelen om ook buiten het kantoor en de werkuren met het werk bezig te zijn", aldus Christopher Barnes, onderzoeksleider en assistent-professor management aan de University of Washington. "Maar ons onderzoek toont ook de keerzijde van deze verhoogde connectiviteit. Wie 's avonds met de smartphone nog lang doorwerkt, zal immers de volgende dag minder presteren."

Nachtrust

Reden? Smartphones zijn schadelijk voor je nachtrust, en voldoende slaap is erg belangrijk voor de productiviteit van werknemers. "Smartphones zijn bijna perfect ontworpen om de slaap te verstoren. Ze zorgen ervoor dat we laat op de avond nog aan ons werk denken, ze maken het moeilijker om ons hoofd te leeg maken. Hierdoor kunnen we moeilijk ontspannen en in slaap vallen."

Ook het (blauwe) licht dat je smartphone uitstraalt is een grote boosdoener. "Zelfs kleine hoeveelheden blauw licht zetten een rem op de aanmaak van melatonine, dat onder meer verantwoordelijk is voor het slaap-waakritme."

Het onderzoek

De onderzoekers kwamen tot deze conclusies aan de hand van twee studies. In de eerste studie lieten ze gedurende twee weken 82 managers dagelijks meerdere enquêtes invullen. "Zoals verwacht kampten diegenen die 's avonds laat nog de smartphone gebruikten met een slaaptekort en stonden ze vermoeid op. Resultaat? Ze waren de volgende dag minder betrokken bij hun werk", legt het onderzoeksteam uit.

In de tweede studie vulden 161 werknemers dezelfde surveys in en werd hun nachtelijk tv-, laptop-, en tablet-gebruik onder de loep genomen. "Van alle toestellen bleek de smartphone het schadelijkst." Volgens de onderzoekers moeten bazen bijgevolg duidelijk maken wanneer ze verwachten dat medewerkers online zijn. Late e-mails sturen kan best uitgesteld worden tot de volgende ochtend. "Hoe belangrijker de job, hoe belangrijker het is om je hoofd fris te houden."

(nm) – Bron: Dailymail.co.uk 

21 februari 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook