Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 297

Volgende
Volgend artikel:

Solliciteren in crop top en jeans: (don't) do?

Solliciteren in coronatijden: 5 aandachtspunten voor video-interviews

In coronatijden verlopen ook sollicitatiegesprekken digitaal. “Sommige werkzoekenden worden wat nerveus en angstig als ze het woord video-interview horen. Maar dat is nergens voor nodig”, stelt outplacement & career coach Hilde De Brauw. Met haar overlopen we vijf tips.

“Ik kreeg de voorbije dagen al tientallen vragen over video-interviews, Skype, Zoom, Teams, Google Meet....”, stelt Hilde De Brauw die bij Travvant werkt. “Ook werkzoekenden ervaren de impact van corona op hun zoektocht naar een nieuwe job.” Een video-interview is anders én niet anders dan een klassiek interview. Al zijn deze vijf zaken wel cruciaal bij de voorbereiding.

1. Je pc en connectie

Geen video-interview zonder goed werkende pc en internetverbinding. Werkt bijvoorbeeld de microfoon en camera op je pc en staat de pc hoog genoeg zodat iedereen jou ziet? Ook een klassieker: is de batterij voldoende opgeladen of aan het stroomnetwerk verbonden? Zijn alle Windows updates nog uitgevoerd? “En wat met je internetconnectie?

Indien je wifi te zwak is, schakel je best over op een connectie met draad”, aldus De Brauw. “Als je je smartphone gebruikt voor het interview, klik je die best vast op een statief zodat je stabiel in beeld komt.”

2. De videosoftware

Er zijn verschillende toepassingen voor een videogesprek van Microsoft (Skype, Teams), Google (Hangouts) tot Zoom of Whereby. Elk met eigen kenmerken. Belangrijk is dat je deze indien mogelijk eerst even uitprobeert. Kijk bijvoorbeeld na of de microfoon of camera is ingeschakeld om een aarzelende start van het gesprek te vermijden.

“Sluit voor je interview ook de andere programma’s op je pc af, dan kan je daardoor niet gestoord of afgeleid worden.” Ook dit: sommige gesprekken zijn synchroon (dus live), andere asynchroon waarbij je op een aantal voorgelegde vragen antwoordt zonder live gesprekspartner.

3. Aparte ruimte (en achtergrond)

Dat afgeleid worden, geldt ook breder. Zet je in een aparte ruimte en laat eventuele huisgenoten ook weten dat je (virtueel) geïnterviewd zal worden. “Kies voor een neutrale achtergrond in de kamer.”

4. Alles bij de hand

Net als bij een ‘echt’ interview hou je best een aantal zaken bij de hand. “Ik denk onder meer aan de vacature en jouw cv, de vragen die je voorbereid hebt, pen en papier en eventueel ook aan een glas water”, klinkt het. Dat bij de hand houden, mag je best letterlijk nemen. “Want je kan tijdens zo’n video-interview je moeilijk even verwijderen tenzij je werkt met headset of smartphone.”

5. Dezelfde uitstraling

Ook al word je in je eigen huis geïnterviewd, dan nog is professionele kleding belangrijk. Net als je houding. “Straal vertrouwen uit”, raadt Hilde De Brauw aan. “En dat uit zich vanuit je oogcontact, glimlach en houding.” Een virtueel gesprek of ter plaatse, sommige zaken blijven altijd van tel.

(William Visterin)

25 maart 2020
Anderen bekeken ook