Ontslagen worden
Vorige

1 van 194

Volgende
Volgend artikel:

Mag je ex-baas je e-mail lezen?

Ongezonde levensstijl voortaan reden tot ontslag?

Bijna de helft van de werkgevers die aangesloten zijn bij de Nederlandse middenstandsorganisatie MKB is van mening dat medewerkers met een ongezonde levensstijl ontslagen moeten kunnen worden.
#

Dat blijkt althans uit een onderzoek dat werd voorgesteld op het congres Gezond Ondernemen, een initiatief van de Nederlandse verzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

Harde maatregelen

Zo zou het vervoersbedrijf Connexxion rokende of dikke buschauffeurs die vaak ziek zijn, het liefst aan de deur zetten. ‘Als deze mensen bewust ongezond leven en zich geregeld ziek melden, dan zouden we als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen’, vindt hr-directeur Peter Paul Witte van Connexxion.

Ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven geeft aan dat het aantal medewerkers met een ongezonde levensstijl alleen maar toeneemt. Heel wat ondernemingen kiezen daarom voor een actief preventiebeleid, waarbij ze de medewerkers stimuleren om deel te nemen aan allerlei programma’s die hen fit en gemotiveerd moeten houden.

Pro / contra

Die programma’s hebben een groot positief effect, beweert Zilveren Kruis Achmea. Organisaties die volop investeren in een duurzame inzet van hun werknemers, scoren over het algemeen beter op klanttevredenheid en productiviteit. Bovendien is hun personeel beter bestand tegen stress.

Of ondernemingen in de toekomst de mogelijkheid zullen hebben om medewerkers met een ongezonde levensstijl te ontslaan, lijkt twijfelachtig. Ondernemingsraden en vakbondsorganisaties verzetten zich fel tegen het idee.

(mo) 

21 februari 2012
Anderen bekeken ook