Vorige

1 van 192

Volgende
Volgend artikel:

Ontslagen door corona? Zo ga je ermee om: 8 tips

Ongezonde levensstijl voortaan reden tot ontslag?

21 februari 2012
Bijna de helft van de werkgevers die aangesloten zijn bij de Nederlandse middenstandsorganisatie MKB is van mening dat medewerkers met een ongezonde levensstijl ontslagen moeten kunnen worden.
Ongezonde levensstijl

Dat blijkt althans uit een onderzoek dat werd voorgesteld op het congres Gezond Ondernemen, een initiatief van de Nederlandse verzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

Harde maatregelen

Zo zou het vervoersbedrijf Connexxion rokende of dikke buschauffeurs die vaak ziek zijn, het liefst aan de deur zetten. ‘Als deze mensen bewust ongezond leven en zich geregeld ziek melden, dan zouden we als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen’, vindt hr-directeur Peter Paul Witte van Connexxion.

Ongeveer de helft van de onderzochte bedrijven geeft aan dat het aantal medewerkers met een ongezonde levensstijl alleen maar toeneemt. Heel wat ondernemingen kiezen daarom voor een actief preventiebeleid, waarbij ze de medewerkers stimuleren om deel te nemen aan allerlei programma’s die hen fit en gemotiveerd moeten houden.

Pro / contra

Die programma’s hebben een groot positief effect, beweert Zilveren Kruis Achmea. Organisaties die volop investeren in een duurzame inzet van hun werknemers, scoren over het algemeen beter op klanttevredenheid en productiviteit. Bovendien is hun personeel beter bestand tegen stress.

Of ondernemingen in de toekomst de mogelijkheid zullen hebben om medewerkers met een ongezonde levensstijl te ontslaan, lijkt twijfelachtig. Ondernemingsraden en vakbondsorganisaties verzetten zich fel tegen het idee.

(mo) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 13591 andere jobs