Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur en teamcoach bij De Lijn: veel afwisseling en altijd onder de mensen

“Omdat ik het verschil wil maken, werk ik hier”

RondeTafel3
Waarom werk je voor jouw bedrijf of organisatie? De deelnemers aan ons rondetafelgesprek over Werken in Brussel weten het wel. Hun werkgevers zetten in op duurzaamheid, maatschappelijke relevantie, diversiteit en inclusie. En ze vertrekken vanuit sterke bedrijfswaarden. Daar bouwen deze jonge talenten graag aan mee.

De bedrijfswaarden:

  • Samenwerking
  • Transparantie
  • Kwaliteitsvolle dienstverlening
  • Belgische verankering

Dat Charlot Simoens (GGC) in Brussel werkt is geen toeval. “Ik koos bewust voor een job in de hoofdstad en in een publieke administratie. De waarden van de organisatie leunen nauw aan bij de mijne: deskundigheid ontwikkelen, samenwerking, gelijkheid en ten dienste staan van de maatschappij.” Waarden zijn ook voor Eva Crick (AlphaCredit) van belang. “Wij verlenen consumentenkredieten, een activiteit die terecht een streng legaal kader heeft. Transparantie is voor ons prioritair. Ons inzetten voor een betere samenleving is ons stokpaardje. We geven kansen aan mensen die er elders weinig krijgen, maar doen dat op een verantwoorde manier.”

“Bij mijn jobkeuze lette ik erop dat ik een verschil kan maken, dat ik mijn rechtvaardigheidsgevoel kan laten spelen”, aldus Charlotte Merckaert (FOD Justitie). “Bij de Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank in Brussel willen we een toegankelijke, gedreven en hedendaagse rechtbank zijn, die een kwaliteitsvolle dienstverlening aanbiedt. We willen beschikbaar zijn voor de rechtzoekende en transparant communiceren. Daar werk ik graag aan mee.”

Dat Louis Vriamont voor KBC Brussels koos is geen toeval. “Wij zijn een van de weinige banken die nog Belgisch is zijn, en ik wil sowieso voor een Belgische bank werken. Ik wil ook mijn steentje bijdragen aan onze economie.”

De bedrijfswaarden bij Sibelga zijn vastgelegd in het letterwoord FIER. Dat staat voor Fiabiliteit, Innovatie, Eenheid en eRkenning. “Door die waarden voelde ik me snel thuis”, geeft Justine Aerts aan. “En ook door het familiale karakter van onze organisatie en omdat we voor Brussel werken.”

“Vanaf het eerste sollicitatiegesprek merkte ik dat de waarden van de MIVB aansluiten bij mijn eigen waarden”, herinnert Jenti Verbeke zich. “Maar goed ook, want ik zou het anders niet lang volhouden. Bij de MIVB is het onze algemene missie die impact heeft: ervoor zorgen dat mensen zich dagelijks kunnen verplaatsen en bijdragen aan een groenere stad. Dat geeft veel voldoening. Werken aan zachte mobiliteit maakt ons allemaal bijzonder trots. Naast onze missie nemen we nog veel andere initiatieven. Zo hebben we een heel team dat zich bezighoudt met preventie en sociale cohesie."

Duurzaamheid:

  • Energiezuinige gebouwen
  • Groene mobiliteit
  • Deelname aan duurzame acties
  • Duurzaam beleggen

Duurzaamheid vertaalt zich bij AlphaCredit onder meer in energiezuinige gebouwen, maar ook in het programma #1MillionHours2Help. “Daarbij krijgt elke medewerker een halve dag om zich in te zetten voor een maatschappelijk doel”, legt Eva Crick uit. “Met ons team deden we bijvoorbeeld mee aan de Beach Clean Up. We sensibiliseren onze medewerkers op die manier om ook buiten onze business een positieve impact te hebben. Dat vertaalt zich onder meer in het stimuleren van groene mobiliteit.”

“Met KBC Brussels deden we mee aan World Cleanup Day in Brussel”, vertelt Louis Vriamont. “Ook aan andere duurzame initiatieven steunen we. Maar ook in onze producten kiezen we meer en meer voor groene alternatieven. Denk maar aan duurzame beleggingen. Dat zijn redenen waarom ik voor deze bank kies.”

Maatschappelijke relevantie:

  • Gezondheid en welzijn voor alle Brusselaars
  • Steun aan ondernemingen
  • Investeren in toekomstige generaties
  • Bouwen aan een beter België

Ga jij binnenkort aan de slag in onze hoofdstad? Ontdek alles over werken in Brussel via Jobat.be

“Kan je ergens meer maatschappelijke impact hebben dan in het onderwijs?”, vraagt Steven Vervoort (VGC). “Je investeert er in de volgende generatie Brusselaars. En je doet dat heel direct, want je bent samen in de klas met je leerlingen. We zien heel wat zij-instromers uit andere sectoren de stap naar het onderwijs zetten, ook op latere leeftijd. Ook zij willen die maatschappelijke relevantie verwezenlijken. Hun stap naar het onderwijs is een win-win voor henzelf, hun leerlingen, het onderwijs en de hele maatschappij.”

Daar waar leerkrachten zich inzetten voor de jonge Brusselaars, mikt de GGC op alle inwoners van Brussel. “We verbeteren hun leven op vlak van gezondheid en welzijn”, vertelt Charlot Simoens. “Samenwerking en dialoog zijn daarbij heel belangrijk, met het beleid en met de spelers op het terrein.”

“Onze rechtbank staat met beide voeten in de ondernemerswereld”, zegt Charlotte Merckaert. “Wij hebben 94 rechters in ondernemingszaken met ervaring in de bedrijfswereld, met heel veel voeling binnen de socio-economische context. Je voelt dat we impact hebben. In de eerste plaats proberen onze rechters partijen met elkaar te verzoenen, dat vind ik maatschappelijk waardevol. We hebben ook oog voor ondernemingen in moeilijkheden. Dat heeft twee kanten. We ondersteunen ondernemingen die hulp willen en kunnen gebruiken. En ondernemingen die belastend zijn voor de maatschappij halen we uit het economisch verkeer.”

“Wij staan voor een beter België”, aldus Ellen Decoster (FOD Financiën). “Dankzij een faire inning en verdeling zorgen we voor de werkingsmiddelen van vandaag en die in de toekomst. De financiële middelen die we verzamelen gaan onder meer naar pensioenen, gezondheidszorg en onderwijs. We zorgen ervoor dat de maatschappij blijft draaien. De FOD Financiën is zoveel meer dan belastingen, we hebben echt impact op de levens van de mensen.”

De maatschappelijke relevantie van bedrijven als Sibelga en de MIVB is dan weer zeer zichtbaar. Brandende straatlantaarns of een goed functionerend openbaar vervoer: elke Brusselaar heeft er baat bij.

Diversiteit en inclusie:

  • Eerlijke lonen
  • Neutrale aanwervingen
  • Gelijkheid
  • Financiële inclusie

Diversiteit en inclusie maken deel uit van de bedrijfscultuur van veel Brusselse bedrijven en organisaties. “Dankzij onze loonschalen is er geen verschil in de verloning van mannen en vrouwen”, vertelt Charlot Simoens (GGC). “Je hoeft er niet over te onderhandelen.” Als ze op het werk rondkijkt, dan ziet Ellen Decoster (FOD Financiën) de diversiteit bij haar collega’s. “Uiterlijk speelt totaal geen rol, leeftijd trouwens ook niet. Diversiteit en inclusie staan dan ook hoog op onze agenda. In 2021 wonnen we de publiekprijs van de Belgian Federal Diversity Awards. Maar ook nu hebben we een heel traject lopen om diversiteit en inclusie in onze waarden en interne werking te integreren.” Bij AlphaCredit staat financiële inclusie hoog op de agenda, zegt Eva Crick. “In onze samenleving hebben velen het moeilijk om hun projecten te financieren. Hen willen we op een duurzame manier ondersteunen.”

Ontdek alle verhalen over werken in Brussel op Jobat.be

19 oktober 2023
Anderen bekeken ook